De kogel is door de kerk: zo zal de horeca heropstarten

De horeca heeft in samenwerking met de federale regering en de GEES een zogenaamde sectorgids met maatregelen voor de heropstart uitgewerkt. Dat schrijft VRT NWS.

Waarover gaat het? De horecasector bleef de hele week druk zetten om perspectief te verkrijgen over een heropening. Zondag waarschuwde Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen nog voor een reeks faillissementen en een zware ontslaggolf, als ‘er deze week geen duidelijkheid komt’. De verwachting blijft echter dat de horeca op 8 juni mag heropenen.

De details: de betrokken partijen hebben nog geen datum afgeklopt, maar ze hebben wel een lijst met veiligheidsmaatregelen en regels opgesteld. Dit zijn de blikvangers uit het akkoord:

  • Er moet anderhalve meter plaats zijn tussen alle verschillende tafels, zowel op café als op restaurant.
  • Als u op restaurant gaat, moet u verplicht reserveren.
  • Als u op café wil, moet u ofwel reserveren, ofwel gegevens achterlaten. Dit is belangrijk voor de eventuele contactopsporing bij besmettingen.
  • Op café is het strikt verboden om aan de toog te hangen. Ook bestellen aan de toog mag niet.
  • Om middernacht is het hoe dan ook gedaan: de cafés en restaurants moeten sluiten.
Meer