Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Europese Commissie roept Verenigde Staten op om lid te blijven van Wereldgezondheidsorganisatie

De Europese Commissie roept de Verenigde Staten op om lid te blijven van de Wereldgezondheidsorganistatie (WHO). Gisteren kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dat zijn land uit de WHO stapt. Hij vindt dat de organisatie de coronapandemie verkeerd heeft aangepakt. Volgens Europa is het noodzakelijk dat de Verenigde Staten de WHO blijft steunen. Ook Belgische ministers pleiten ervoor om de organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen.

"Met het oog op deze globale dreiging moeten we onze samenwerking verstevigen en naar gezamenlijke oplossingen zoeken", zeggen Ursula von der Leyen, de voorzitter van Europese Commissie en de Europese topdiplomaat Josep Borrell. "We dringen erop aan dat de VS zijn besluit om de WHO te verlaten, heroverweegt."

De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat de WHO zich te veel laat leiden door China. Het coronavirus brak uit in de Chinese stad Wuhan en groeide uit tot een pandemie. Volgens Trump heeft China geprobeerd om de ernst van het virus toe te dekken, waardoor er in de VS 100.000 mensen gestorven zijn. 

We kunnen de dijk niet afbreken in het midden van een storm

Heiko Maas, Duitse minister van Buitenlandse Zaken

Europa vindt het signaal van de Verenigde Staten verkeerd. "We kunnen de dijk niet afbreken in het midden van een storm", zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas. Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt wereldwijd nog altijd. Maas vindt dat er intensieve gesprekken moeten worden opgestart met de VS over de beslissing. 

Belgische ministers: "WHO speelt cruciale rol"

Ook de Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD), minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) en minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) bevestigen hun blijvende steun aan de WHO en pleiten ervoor om de organisatie zo goed mogelijk te ondersteunen. 

De Belgische politici wijzen erop dat de WHO een cruciale rol speelt in de coördinatie van de internationale respons op de huidige COVID-19-pandemie. "Toen de WHO eind januari een pandemie afkondigde, kon bijna niemand de draagwijdte van het coronavirus goed inschatten. Een kritische doorlichting van wat beter kon, is nodig maar het is nu niet het juiste moment om dit te doen. Eens de crisis bedwongen is, kunnen we objectief en met kennis van zaken lessen trekken en voorstellen doen om de aanpak in de toekomst te verbeteren, zowel wat de acties van de WHO als die van de lidstaten betreft", zeggen ze.

Een kritische doorlichting van wat beter kon, is nodig maar het is nu niet het juiste moment om dit te doen. 

Belgische ministers Alexander De Croo, Philippe Goffin en Maggie De Block

Ons land wil naar eigen zeggen samen met de EU-partners bekijken hoe het de inspanningen van de WHO in de toekomst verder kan ondersteunen en de organisatie nog performanter kan maken met het oog op een mogelijke nieuwe crisis. "We hebben een extra bijdrage van 2 miljoen euro toegekend en onderzoeken de mogelijkheid voor een tweede extra bijdrage van eveneens 2 miljoen euro. Daarnaast gaf ons land 5 miljoen euro aan CEPI voor de ontwikkeling van een vaccin", aldus nog De Croo, Goffin en De Block.

Verenigde Staten grootste geldschieter WHO

Net als België wil de Europese Unie dat er een doorlichting komt van de internationale reactie op de coronapandemie, inclusief de prestaties van de WHO. De WHO heeft beloofd om hieraan mee te werken als de pandemie over zijn hoogtepunt heen is.

Ook Trump had al gevraagd aan de WHO om haar werking te hervormen. Volgens hem is de organisatie er niet in geslaagd om die hervormingen door te voeren. De Verenigde Staten is met meer dan 450 miljoen dollar de grootste financier van de WHO. China draagt 40 miljoen dollar bij. De VS gaat het WHO-geld nu gebruiken om andere wereldwijde gezondheidsdoelen te steunen.

Meest gelezen