Direct naar artikelinhoud
Verenigde StatenOverlijden George Floyd

Rellen en plunderingen over hele VS: Nationale Garde in vijftien steden ingezet

De politie en geheime dienst beveiligen het Witte Huis in Washington.Beeld EPA

In de Verenigde Staten zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen politiegeweld. In verschillende steden leidde dat tot hevige rellen en plunderingen. 

De feiten op een rij:

• In de hele Verenigde Staten wordt geprotesteerd onder de vlag #Blacklivesmatter na de dood van George Floyd. De zwarte man kwam om na een brutale arrestatie door blanke agenten.

• In 40 steden is een avondklok ingesteld. Verschillende steden en staten hebben de noodtoestand uitgeroepen. In 15 grote steden moet de Nationale Garde ingrijpen. 

• In hoofdstad Washington is de avondklok genegeerd en probeerden relschoppers het Witte Huis te belagen.

• Bij protest op een snelweg in Minneapolis is een vrachtwagen ingereden op demonstranten. Er is vooralsnog geen sprake van gewonden.

Truck

In Minneapolis leek een vreedzame demonstratie bruut te worden verstoord toen een tankwagen inreed op de menigte. De snelweg was juist afgezet voor het protest. Hoe de truck toch de brug op wist te rijden is onbekend. Op beelden is te zien hoe de menigte zich snel uit de voeten maakt als de tankwagen hard komt aanrijden.

Uiteindelijk stopt het voertuig en wordt het omsingeld door de betogers. Als door een wonder raakte niemand gewond. De chauffeur, die door de demonstranten uit de cabine werd getrokken, moest wel met lichte verwondingen naar het ziekenhuis. Hij werd gearresteerd door de politie.

Een truck reed in op de menigte in Minneapolis.Beeld Getty Images

Nationale Garde

In nog eens vijftien steden is de Nationale Garde opgeroepen om de orde te handhaven. Zowat 5.000 troepen zijn daarvoor al ingezet, terwijl er nog eens 2.000 klaarstaan om assistentie te verlenen. In de staten Atlanta, Texas en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

In Atlanta werden twee agenten ontslagen vanwege het gebruik van buitensporig geweld tijdens de rellen van het afgelopen weekend, zo heeft burgemeester Keisha Lance Bottoms tijdens een persconferentie laten weten. Het ontslag volgde na de verspreiding van een video op sociale media, die viraal was gegaan. Op de beelden is te zien dat een duo hardhandig uit een auto wordt gesleept. Volgens Bottoms zijn de agenten te ver gegaan.

Rellen en plunderingen over hele VS: Nationale Garde in vijftien steden ingezet
Beeld AFP

Protest bij Witte Huis

Ook bij het Witte Huis in Washington werd voor de tweede dag op rij geprotesteerd. De demonstranten zochten een aantal keer de confrontatie met de veiligheidsdiensten. Er ontstonden opstootjes en er werd met plastic flessen gegooid. “Geen vrede zonder gerechtigheid”, werd er gescandeerd door de betogers.

Protest bij het Witte Huis.Beeld AFP

Volgens CNN worden stafleden van het Witte Huis verzocht hun toegangspassen te verbergen tot ze bij een geheime ingang zijn. Tevens wordt erop aangedrongen zoveel mogelijk thuis te werken. Trump had gisteren via Twitter al gewaarschuwd dat betogers die de hekken van het Witte Huis zouden doorbreken zware straffen zouden krijgen. Ook in Washington gold van zondagavond 23 tot maandagochtend 6 uur (lokale tijd) een avondklok.

Vrijdag werd de sfeer dusdanig grimmig dat Trump uit voorzorg naar de ondergrondse bunker van het Witte Huis werd gebracht. De bunker is in het verleden gebruikt tijdens terroristische aanslagen. Hoewel regeringsfunctionarissen zeggen dat Trump nooit in gevaar is geweest, zit de schrik bij Trump en zijn familie er goed in.

Op diverse plaatsen in Washington zou brand zijn gesticht, onder meer in de historische kerk van Sint Jan, niet ver van het Witte Huis. De Sint Jan wordt ‘de kerk van de presidenten’ genoemd omdat vrijwel elke Amerikaanse president er sinds de opening in 1816 een dienst heeft bijgewoond. Volgens het bestuur van de kerk kon het historische interieur grotendeels worden gered.

Rellen en plunderingen over hele VS: Nationale Garde in vijftien steden ingezet
Beeld AFP

Voor de rechter

De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de nek van de zwarte Amerikaan zat, moet vandaag voor de rechter verschijnen. CNN meldt dat Derek Chauvin om 13 uur (20 uur Belgische tijd) in de rechtbank wordt verwacht.

De politiechef van Minneapolis noemde de arrestatie een ‘schending van de menselijkheid’. “Ik zou tegen de familie Floyd willen zeggen dat ik verschrikkelijk meeleef met hun verlies. Als ik iets kon doen om meneer Floyd weer tot leven te brengen zou ik dat doen”, zei hij.

Rellen en plunderingen over hele VS: Nationale Garde in vijftien steden ingezet
Beeld AFP

Herlees het relaas van de nacht:

Live

  1. Ook andere techreuzen steunen demonstranten

    Na Netflix, YouTube en HBO hebben ook Google en Microsoft hun steun uitgesproken aan de demonstranten die de straat op gingen.

    De baas van Microsoft dringt aan op empathie en compassie terwijl de topman van Uber aankondigde 1 miljoen dollar te doneren aan groepen die strijden voor sociale rechtvaardigheid.

    Ook Google-onderdeel YouTube kondigde aan 1 miljoen dollar te doneren" ter ondersteuning van de inspanningen om sociale ongelijkheid aan te pakken". Google meldt verder op zijn belangrijkste zoekpagina ​​achter raciale gelijkheid te staan en daarmee achter "degenen die ernaar zoeken".

    Chipmaker Intel zegt dat aan de zijlijn blijven staan geen optie is. Topman Bob Swan stipte ook eerdere geweldsincidenten aan. Ook Intel doneert 1 miljoen dollar aan initiatieven die sociale ongelijkheid en racisme aanpakken.

  2. Regisseur Spike Lee: ‘Zwarte mensen worden nog altijd als beesten doodgeschoten’

    George Floyds dood in Minneapolis zou hem normaal op de barricades krijgen, maar corona houdt Spike Lee thuis.  Zoomen wil hij wel, over zijn nieuwe Netflix-film Da 5 Bloods waarin de door Lee ­gehate Donald Trump een grote rol speelt.

    Lees nu het interview.

    Spike Lee.Beeld NYT
  3. Zoon van George Floyd kant zich tegen geweld

    Quincy Mason Floyd, een van de zonen van de overleden George Floyd, woonde een demonstratie bij in zijn woonplaats Bryan in Texas. Daar zei hij aan de lokale zender KBTX dat gewelddadig protest "niets oplost".

    "Ik ben erg geraakt door de demonstraties. Iedereen komt naar buiten en laat hun liefde zien. Ik vind dit geweldig." Zowel Quincy Mason als zijn dochter Connie prezen de lokale demonstranten voor het houden van vreedzame demonstraties en hekelden het geweld dat in andere steden plaatsvond.

    "Geweld lost niets op. Mijn vader is in vrede gegaan en wij zijn degenen die met al deze stress moeten omgaan. Het zal moeilijk worden om dit te verwerken", zei Floyd.

  4. De protestbeweging in kaart

    In tientallen Amerikaanse steden werd de afgelopen dagen betoogd tegen politiegeweld. The New York Times bracht de protestbeweging in kaart. De rode stippen zijn steden waar al grote demonstraties plaatsvonden,  de gele gebieden zijn staten waar de Nationale Garde is ingezet.

    De protestbeweging in kaart.Beeld NYT
  5. Trump afgelopen vrijdag in bunker van Witte Huis

    Vrijdag was de sfeer van de rellen dermate grimmig dat president Donald Trump uit voorzorg naar de ondergrondse bunker van het Witte Huis werd gebracht. Dat meldt The New York Times op basis van een anonieme bron. 

    De bunker is in het verleden gebruikt tijdens terroristische aanslagen. Hoewel regeringsfunctionarissen zeggen dat Trump nooit in gevaar is geweest, zat volgens de krant de schrik bij Trump en zijn familie er goed in.

  6. National Guard komt ingrijpen in Boston

    De Nationale Garde van de staat Massachusetts komt plunderaars uiteen drijven in Boston, meldt CNN. Er is sprake van chaos en rellen nadat een eerdere betoging wel vreedzaam bleef.

    "De tijd van betogen is voorbij", zegt de politie op Twitter. "De vreedzame betoging is uren geleden al afgelopen. Mensen die misdaden begaan in Boston moeten de stad nu verlaten." 

    Twitter bericht wordt geladen...

  7. Witte Huis in Washington opnieuw belaagd

    In de Amerikaanse hoofdstad Washington DC ging een avondklok in, maar de straten blijven vollopen met demonstranten.

    Ook bij het Witte Huis in Washington wordt op dit moment voor de tweede dag op rij geprotesteerd. De demonstranten zoeken de confrontatie met de veiligheidsdiensten. Er ontstonden opstootjes en er werd met plastic flessen gegooid. "Geen vrede zonder gerechtigheid", werd er gescandeerd door de betogers.

    De politie bewaakt het Witte Huis.Beeld Getty Images

    Volgens CNN, in het bezit van een e-mail, worden stafleden van het Witte Huis verzocht hun toegangspassen te verbergen totdat zij bij een geheime ingang zijn. Tevens wordt erop aangedrongen zoveel mogelijk thuis te werken. Trump had zaterdag via Twitter al gewaarschuwd dat betogers die de hekken van het Witte Huis zouden doorbreken zware straffen zouden krijgen. 

    Beeld Getty Images

    Vrijdag werd de sfeer dusdanig grimmig dat Trump uit voorzorg naar de ondergrondse bunker van het Witte Huis werd gebracht. Dat meldt The New York Times op basis van een anonieme bron. De bunker is in het verleden gebruikt tijdens terroristische aanslagen. Hoewel regeringsfunctionarissen zeggen dat Trump nooit in gevaar is geweest, zit volgens de krant de schrik bij Trump en zijn familie er goed in.

    Protest in de buurt van het Witte Huis.Beeld EPA
    Protest in de buurt van het Witte Huis.Beeld AP
  8. Geweld tussen betogers en politie in New York

    Ook in New York lopen de gemoederen nog steeds hoog op. Nabij Union Square komen de agenten en de betogers lijnrecht tegenover elkaar te staan. De betogers roepen "Shame" (Schande, red.) en andere slogans naar de agenten.

    In de stad werden al verschillende mensen gearresteerd, waaronder ook Chiara de Blasio, de dochter van burgemeester van New York City Bill de Blasio. Hij is blank, zijn vrouw is zwart. Chiara werd opgepakt wegens onwettige samenscholing, maar later weer vrijgelaten.

    Een confrontatie in New York.Beeld REUTERS
    Een confrontatie in New York.Beeld AFP
    Een confrontatie in New York.Beeld Getty Images
  9. Protesten in Washington steeds grimmiger

    In Washington DC wordt nog steeds geprotesteerd, hoewel de avondklok ondertussen al twee uur geleden inging.

    De politieagenten voor het Witte Huis zetten traangas in om de betogers in Lafayette Park aan de overkant van de straat uit elkaar te drijven. Er zouden ook twee journalisten geraakt zijn met knuppels en niet-dodelijke kogels.

    In de wijk Georgetown ten westen van het Witte Huis, werd er geplunderd en werden geweerschoten gehoord. Bewoners kregen de opdracht binnen te blijven.

  10. Geweld in Oklahoma City

    In de stad Oklahoma City werd eveneens een avondklok ingesteld, maar dat weerhoudt betogers er niet van op straat te komen.

    De politie van de stad laat op Twitter weten dat de menigte uiteen wordt gedreven, nadat de betogingen gewelddadig werden en er voorwerpen naar de politieagenten werden gegooid. De politie spreekt nu van een "onwettige samenscholing" en geeft de groep betogers de opdracht om zicht te ontbinden.

    Oklahoma City, eerder vandaag.Beeld REUTERS
    Oklahoma City, eerder vandaag.Beeld REUTERS
  11. Minnesota: 'Blanke racisten stoken rellen op'

    De autoriteiten van Minnesota zijn ervan overtuigd dat blanken racisten de betogingen in de stad bijwonen en de rellen opstoken. Dat meldt de Paul Schnell, de commissaris van het departement gevangeniswezen van de stad.

    "Het zijn onruststokers", zei Schnell. De autoriteiten proberen nu de groepen uiteen te drijven zodat de onruststokers niet bij elkaar komen en de chaos verder aanwakkeren.

    Hij voegde er ook aan toe dat er berichten zijn van Antifa-leden die de demonstraties bijwonen. Antifa, een afkorting van anti-fascisten, verwijst naar een grote groep mensen met linkse - vaak uiterst linkse - politieke ideeën.

    Beeld Getty Images
    Beeld AFP
  12. Leger ingezet in 15 steden

    In nog eens 15 steden is de Nationale Garde opgeroepen om de orde te handhaven. Zo’n 5000 troepen zijn daarvoor al ingezet, terwijl er nog eens 2000 klaarstaan om assistentie te verlenen. In de staten Atlanta, Texas en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

    Minneapolis.Beeld AP
    Santa Monica.Beeld Getty Images
    Los Angeles.Beeld EPA
    Miami.Beeld AFP
  13. Agent die George Floyd arresteerde vandaag voor de rechter

    De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, moet vandaag voor de rechter verschijnen. CNN meldt dat Derek Chauvin om 13 uur (20 uur Belgische tijd) in de rechtbank wordt verwacht.

    Chauvin en drie andere agenten die bij de arrestatie betrokken waren zijn onlangs ontslagen. Alleen Chauvin wordt voor de dood van Floyd vervolgd. De familie van het slachtoffer hoopt dat ook de andere agenten nog gearresteerd worden. "Ze hebben genoeg bewijs om hen te ontslaan, dus ze hebben genoeg bewijs om ze te arresteren", zegt Floyds broer Philonise tegen CNN.

    De politiechef van Minneapolis noemde de arrestatie een "schending van de menselijkheid" en zei dat de agenten daarom zijn ontslagen.

    Betoging in Denver, Colorado.Beeld REUTERS
  14. Truck rijdt in op menigte in Minneapolis

    Bij een protest op een snelweg in Minneapolis is een vrachtwagen ingereden op demonstranten. Op beelden is te zien dat de mensen zich snel uit de voeten maken als een toeterende tankwagen in eerste instantie hard op de menigte komt afrijden. Uiteindelijk stopt het voertuig en wordt het omsingeld door de betogers.

    Niemand van de betogers raakte gewond, meldt de politie. Wel liep de vrachtwagenchauffeur letsel op, maar hij is niet in levensgevaar. De man is gearresteerd en naar het ziekenhuis gebracht. Wat de chauffeur bezielde is onduidelijk.

    Beeld AFP
    Beeld AFP

    De autoriteiten onderzoeken hoe de truck op de snelweg is gekomen. Die was namelijk op dat tijdstip afgesloten, evenals andere snelwegen in en rondom Minneapolis vanwege de grootschalige protesten tegen het politiegeweld in Amerika.

  15. Plunderingen en betogingen in Los Angeles

    In Santa Monica, een kuststad grenzend aan de stad Los Angeles, zijn winkels geplunderd. De sheriff van L.A. County besliste daarop om een avondklok af te kondigen. Ook de National Guard is ingezet

    Verschillende lokale media publiceerden video's, waarin te zien was hoe mensen winkels bestormen in een populaire straat in Santa Monica. Ook in het centrum van Los Angeles trokken honderden mensen door de straten. In een reactie op de onlusten kondigde sheriff Alex Villanueva een avondklok aan voor de hele county van zondag 18 uur tot maandagochtend 6 uur.

    Betogingen in LABeeld EPA
    Betogingen in LABeeld EPA
  16. Rellen en plunderingen in Philadelphia en Chicago

    Op sociale media komen berichten binnen over rellen en onrust in steden als Chicago en Philadelphia. In Philadelphia greep de politie al in met traangas nadat er winkels werden geplunderd en verschillende politiewagens aangevallen en in brand gestoken.


    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Ook journalisten aangevallen

    Verschillende journalisten die in de VS de voorbije dagen bericht uitbrachten over de rellen, zijn tijdens het werk slachtoffer geworden van aanvallen van politie én burgers. 

    Zo spoten agenten journalisten pepperspray in de ogen en bestookten ze hen met rubber- en peperkogels. Een journalist van Fox News werd in de buurt van het Witte Huis dan weer aangevallen door betogers.


    Een betoging in Boston.Beeld AFP
  18. Netflix, YouTube en HBO steunen Black Lives Matter-beweging

    Grote mediabedrijven als Netflix, YouTube en HBO hebben online hun steun uitgesproken voor de Black Lives Matter-beweging. Netflix tweette gisteren: "Stil zijn betekent medeplichtig zijn. We hebben een platform en een plicht naar onze zwarte leden, werknemers, makers en talenten om onze stem te laten horen."

    YouTube liet weten "solidair te zijn tegen racisme en geweld". "Als leden van onze gemeenschap worden gekwetst, zijn we allemaal gekwetst." Ook beloofde het platform een miljoen dollar steun voor acties tegen sociale onrechtvaardigheid.

    HBO veranderde zijn twitternaam in #BlackLivesMatter en deelde daarbij de boodschap: "Wij staan achter onze zwarte collega’s, werknemers, fans, acteurs en vertellers - en iedereen die wordt geraakt door zinloos geweld."

    Twitter bericht wordt geladen...

  19. Avondklok in tal van steden

    In tal van Amerikaanse steden geldt straks opnieuw een avondklok. Het gaat bijvoorbeeld om Seattle, San Francisco, Detroit, Miami, Denver, Chicago en Atlanta. Burgemeesters en ordediensten hopen op die manier geweld te voorkomen. Hoewel veel protesten vreedzaam verliepen, kwam het gisteren geregeld tot rellen. 

    Een uitgebrande auto in Seattle.Beeld AFP
    Protest in Detroit.Beeld AFP
    Mensen leggen bloemen en boodschappen neer ter nagedachtenis van George Floyd in Chicago.Beeld AP
  20. Journalisten die verslag uitbrengen van rellen aangevallen

    Twee leden van een tv-ploeg van persbureau Reuters zijn geraakt door rubberkogels. De camera van een fotograaf werd vernield. dat gebeurde toen de reporters verslag aan het uitbrengen waren van rellen in Minneapolis, waar George Floyd afgelopen week om het leven kwam tijdens zijn arrestatie. Op videobeelden van een van de cameramannen is te zien hoe een agent hem in het vizier neemt, terwijl de politie rubberkogels, pepperspray en traangas afvuurden op de demonstranten. 

    Eerder werden ook al minstens 15 andere journalisten en medewerkers van nieuwsmedia het slachtoffer van geweld door de politie. Nog eens zes anderen raakten gewond toen ze werden belaagd door demonstranten, of onbekende aanvallers. Ook werden journalisten van CNN, CBS en de Huffington Post gearresteerd toen ze verslag aan het uitbrengen waren.

    Het Amerikaanse Comité ter bescherming van Journalisten noemt de aanvallen op de pers "onacceptabele pogingen om hen te intimideren".

    Een gewonde journalist in Minneapolis.Beeld AFP
  21. Trump: VS zullen ANTIFA op lijst zetten van terreurorganisaties

    De Amerikaanse regering zal de ANTIFA-beweging, een militant antifascistisch netwerk, in de VS op de lijst zetten van terreurorganisaties. Dat heeft president Donald Trump zondag op Twitter gezegd. Hij gaf geen verdere details. De beweging kent geen echte organisatiestructuur en hoe dit in de praktijk dan zou moeten werken, is voorlopig niet duidelijk.


    Twitter bericht wordt geladen...

    De demarche van Trump komt er te midden van protesten over de dood van de Afro-Amerikaanse George Floyd, die eerder op de week bij een brutaal politieoptreden in de grootstad Minneapolis het leven liet. De president verklaarde dit weekend dat de onlusten in zijn land de schuld zijn van "radicaal linkse" betogers, maar leverde daarvoor geen bewijzen.

    In augustus had Trump ook al eens gezegd dat hij ANTIFA wilde uitroepen tot een terreurorganisatie.

  22. New York onderzoekt politieoptreden bij Floyd-protesten

    Justitie in de Amerikaanse staat New York gaat het gedrag van de politie bekijken bij de protesten en rellen in de stad New York de afgelopen dagen. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd na zijn arrestatie door de politie in Minneapolis.

  23. Arrestaties bij protest in Londen

    Bij protesten in Londen tegen het politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten zijn zeker vijf mensen gearresteerd. Op een aantal plekken in de Britse hoofdstad liepen de demonstraties uit de hand, maar over het algemeen verliepen ze vreedzaam.

    Het protest in Londen begon op Trafalgar Square. Daar knielden honderden mensen als teken van solidariteit. Daarna was er ook voor de Amerikaanse ambassade een demonstratie. Daar werden vijf mensen gearresteerd, drie voor het overtreden van coronaregels en twee vanwege het aanvallen van politieagenten.

    Ook in Berlijn kwamen honderden mensen samen bij de Amerikaanse ambassade. Daar scandeerden ze teksten die ook bij demonstraties in de VS worden gebruikt, zoals "gerechtigheid voor George Floyd".

    Morgen wordt eenzelfde protest gehouden op de Dam in Amsterdam. Een gelijkaardig gepland protest in Brussel werd door de organisatoren geannuleerd omdat het in strijd was met de coronamaatregelen.

    Protest in Londen.Beeld AP
  24. Witte Huis waarschuwt medewerkers: "Blijf thuis"

    Omwille van de "aanhoudende protesten" heeft het Witte Huis zijn medewerkers gevraagd om vandaag thuis te blijven en niet naar het regeringscomplex af te zakken. "Het Witte Huis blijft vandaag onder verhoogde waakzaamheid", klinkt het in een mail.

    In de buurt van de ambtswoning van Amerikaans president Trump werd dit weekend net als in andere steden hevig geprotesteerd. De politie en veiligheidsdiensten werden massaal ingezet.

    De Secret Service, die mee instaat voor de veiligheid van het Witte Huis en omgeving, zegt dat bij de incidenten meer dan 60 van haar agenten gewond zijn geraakt, waarvan 11 naar het ziekenhuis moesten. Geen enkele demonstrant is door de hekken van het complex geraakt, klinkt het. President Trump waarschuwde gisteren dat wie over het hek zou klimmen, geconfronteerd zou worden met "kwade honden en onheilspellende wapens".

    Twitter bericht wordt geladen...

  25. Nationale Garde staat klaar in vijftien staten en Washington DC

    5.000 leden van de Nationale Garde, de reservestrijdkrachten van het Amerikaanse leger, zijn in vijftien staten en hoofdstad Washington DC paraat voor een nieuwe dag van protesten. Nog eens 2.000 anderen staan op standby, zegt het leger in een mededeling. Het Witte Huis zegt voorlopig de Nationale Garde voorlopig nog niet onder federale bevoegdheid te brengen.


  26. Wat vooraf ging

    De protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld na de dood van de zwarte man George Floyd worden steeds grimmiger. In verschillende staten kwam het gisteren tot grote demonstraties en zware rellen. In minstens 25 steden in 16 staten werd een avondklok ingesteld. In Washington hebben bijna 1.000 betogers het Witte Huis omsingeld. In Minneapolis werd het lichaam van een man aangetroffen naast een uitgebrande auto. Ook in Indianapolis viel een dode.

    Maandag stierf de 46-jarige George Floyd na een brutaal politieoptreden in Minneapolis. Een van de vier bij de operatie betrokken agenten is vrijdag beschuldigd van moord. Hij is de blanke politieman die zijn knie minutenlang op Floyds nek had gehouden.