Plunderingen en protesten kunnen aandelenbeurzen niet afremmen

Ondanks zeven opeenvolgende dagen van protesten en plunderingen in de Amerikaanse straten en de vervijfvoudiging van de werkloosheid van 3,5 naar 20 bijna procent in de voorbije drie maanden, zetten de Amerikaanse beurzen hun klim gewoon verder. Vooral de techbeurs Nasdaq gooit hoge ogen en bevindt zich op amper 3 procent van zijn hoogste stand ooit.

Velen beginnen zich af te vragen wat nodig is om de aandelenbeurzen naar beneden te halen. De Amerikaanse president Trump dreigde er maandag mee het leger in te zetten om gewelddadige protesten en plunderingen in verschillende Amerikaanse steden te stoppen. Investeerders vinden het allemaal prima.

De index Dow Jones gaat maandag 267 punten hoger, een winst van 1,05 procent. Ook de S&P 500 gaat 0,8 procent hoger en noteert nu 40 procent hoger dan bij zijn laagste stand in maart. Ook de Nasdaq voegt nog eens 0,6 procent toe. Het zijn opnieuw de aandelen die gebaat zijn bij een snelle heropening van de economie die de grootste winsten boeken. Retailketen GAP gaat 7,7 procent hoger. Luchtvaartmaatschappij Southwest klokt 2,6 procent hoger af dan bij de start van de beurssessie.

‘De markten hebben geen geweten’

Beginnen sommige investeerders zich wat ongemakkelijk te voelen bij de stand van zaken, dan moeten we daar, volgens Jim Cramer, wellicht de invloedrijkste beurscommentator in de VS, geen maatschappelijk standpunt of politieke voorkeur achter zoeken. ‘De waarheid is dat de beurs blind is, omdat ze geen ogen heeft. Ze is doof, omdat ze geen oren heeft’, zegt hij in zijn show op zakenzender CNBC. ‘De markten hebben geen geweten. Ze liggen niet wakker van sociale onrechtvaardigheid.’

Ook bij individuele beleggers moeten de ethische motivaties niet overschat worden, zegt Cramer. ‘Tot voor kort belegde niemand met als doel de wereld beter te maken, wat dat ook moge betekenen. Terwijl er nu een jongere generatie opstaat die belegt met zowel het hart als het hoofd – en ik deel veel van dat sentiment – kiezen de meeste beleggers toch nog steeds hun aandelen omdat ze geld willen verdienen.’

Olie gaat 4 procent hoger. Een vat WTI-olie kost nu 36,81 dollar. Ook de euro gaat nog eens 0,3 procent hoger. De eenheidsmunt is nu 1,1165 Amerikaanse dollar waard. Goud laat bijna een vol procent liggen. Voor een ounce goud betaalt u dinsdagavond 1.733 dollar. Ook de bitcoin kende een wilde dag en daalde van 10.181 dollar bij de opening van Wall Street tot 9.492 dollar bij de sluiting, een verlies van meer dan 6 procent.

Meer