Zo zal een cafébezoek eruitzien vanaf 8 juni

Vlaams minister Hilde Crevits en Brussels minister Sven Gatz drinken op afstand, al vergeten ze wel neer te zitten aan hun tafeltje.© Photo News

We mogen weer op café of restaurant, tenminste toch vanaf 8 juni. Maar écht onbezorgd zal de avond niet zijn. Wat mag u verwachten?

evg, jca

De anderhalvemetermaatschappij breidt zich vanaf 8 juni uit naar cafés en restaurants. Dat wil zeggen: binnen én buiten geldt de regel dat anderhalve meter afstand heilig is. Lukt dat niet voor de werknemers van het café of restaurant, dan dragen ze een mondmasker, of dan zal er een plexischerm staan.

Nog voor u echt op café gaat, zal alles al anders zijn. Spontaan binnenlopen en een pintje bestellen: dat is allicht nog lang niet aan de orde. Hoe u dan wel op café moet? Eerst en vooral door te reserveren: dat wordt sterk aangeraden. Op restaurant of café gaan als u ziektesymptomen vertoont, mag niet.

Een andere nieuwigheid op café is alvast: het welkomstgesprek. De uitbater maakt een praatje met u, en informeert u meteen over alle coronamaatregelen: handhygiëne, niet knuffelen of kussen, afstand houden, niezen in de elleboog,... Met een foldertje en een infobord aan de ingang moet alles helemaal duidelijk worden.

De uitbater moet zijn zaak en het materiaal dat gebruikt wordt door personeel en klanten reinigen en ontsmetten en u zelf een tafeltje aanwijzen. Dat zal ver genoeg van de andere tafels staan, zodat u ook afstand kan houden van de andere gasten, zélfs als u naar toilet gaat. U moet ook steeds aan tafel blijven zitten, rechtstaand uw drankje opdrinken mag niet. Ook een spelletje biljart zit er (nog) niet in.

De toog

Let op: ga geen pintjes bestellen aan de toog. Alle bestellingen verlopen aan tafel, om te veel volk aan de bar te vermijden. Er geldt wel een uitzondering: in heel kleine cafés, met één uitbater zonder personeel, mag één klant, de ‘referentieklant’, op veilige afstand bestellen aan de toog.

Om samenscholingen te vermijden, mag u ook niet buiten gaan roken.

Aan het einde van uw bezoek - voor het algemene sluitingsuur om 1 uur 's nachts - betaalt u best met de kaart. Al wordt het afwachten of elk café , zoals de klassieke bruine kroeg, zich daarop kan voorzien, in Vlaanderen is met de kaart betalen op café nog eerder uitzondering dan regel.

Tot slot zullen ook nachtwinkels zich aan hetzelfde verplichte sluitingsuur moeten houden. Volgens de Veiligheidsraad omdat zij sterk samenhangen met de horeca. Na het sluitingsuur van het café met vrienden nog wat geestrijke dranken of een biertje in de nachtwinkel om de hoek gaan halen, zal dus nog niet voor meteen zijn.

Tevreden sector

Horeca Vlaanderen reageert tevreden op de versoepeling. Vooral het feit dat de maatregelen die nu worden doorgevoerd soepeler zijn dan wat aanvankelijk op tafel lag, zoals een verlaat sluitingsuur, zorgt voor positieve reacties in de sector. 'Dat extra uurtje is toch wel belangrijk als je op een terrasje wil genieten, dat geeft iets meer marge", zegt CEO van Horeca Vlaanderen Matthias De Caluwe. 'Ook voor restaurants geeft het iets meer ruimte.'

Wel zal de organisatie de situatie de komende dagen en weken nauwgelet opvolgen en ook bij bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V) duidelijkheid vragen over bijkomende steunmaatregelen voor de sector.