Direct naar artikelinhoud
Zaak-Maddie

‘Ook nu kan het nog alle richtingen uit’: speurder Alain Remue over de zaak Maddie McCann

Alain Remue is het diensthoofd van de Cel Vermiste Personen bij de federale politie.Beeld Stefaan Temmerman

Zullen we, dertien jaar na haar verdwijning, te weten komen wat er met Madeleine McCann is gebeurd? De hoop op antwoorden flakkert nog maar eens op, nu de Duitse politie onderzoek voert naar een nieuwe verdachte. ‘Ook wij gaan ons verder informeren’, zegt Alain Remue van de Cel Vermiste Personen.

In de hele wereld worden de nieuwe ontwikkelingen in de zaak rond Madeleine ‘Maddie’ McCann met veel interesse opgevolgd. In ons land volgt Alain Remue, hoofd van de Cel Vermiste Personen, de ontwikkelingen met bijzondere belangstelling. “We kennen de zaak behoorlijk goed”, zegt hij, verwijzend naar de tientallen keren dat Belgen dachten Maddie na haar verdwijning in ons land te hebben gezien. 

Remue kan niet veel kwijt over het nieuwe spoor . Hij noemt het “zeer interessant en concreet” maar of het dé doorbraak kan zijn, daarover kan hij onmogelijk een uitspraak doen. “Ik lees ook maar wat iedereen in de media leest. Dat lijkt allemaal heel boeiend en verder onderzoek waard. Maar als er iets is dat ik in 25 jaar speurwerk geleerd heb, dan is het: je mag niks uitsluiten. Alles is mogelijk.”

Hij wijst erop dat er in het verleden al vaker nieuwe elementen in de zaak-Maddie zijn opgedoken, die vooralsnog tot niets hebben geleid. “Ook nu kan het nog alle richtingen uit.”

Contact opnemen

Tijd is over het algemeen geen bondgenoot in dit soort onderzoeken. “Maar op sommige vlakken kan het voorbijgaan van de jaren wel in het voordeel spelen. De technologie en de wetenschap gaan namelijk vooruit en die laten soms toe om DNA-sporen, die jaren geleden gevonden zijn, nu toch te linken aan bepaalde personen, waardoor je weer nieuwe perspectieven krijgt.” 

Twee jaar geleden slaagden we er zo in ons land in om stoffelijke resten die in Profondeville werden gevonden, te linken aan Corrie Van der Valk, een Nederlandse vrouw die toen al zeventien jaar vermist was. “Maar je kan en mag zaken niet met elkaar vergelijken. Elk dossier is zo anders.” 

Remue is wel van plan om contact op te nemen met zijn buitenlandse collega’s, in Duitsland maar evengoed Groot-Brittannië, om meer te weten over de nieuwe elementen in de zaak-Maddie. “Want we krijgen nu al vragen van ouders van vermiste kinderen in België, of er linken kunnen zijn met hun situatie. Daar heb ik nu natuurlijk geen antwoorden op, maar ik ben zeker bereid om dat te checken.”