Direct naar artikelinhoud
Maddie McCann

Zaak-Maddie raakt ook hier ouders van vermiste kinderen: ‘Zou die Duitser iets te maken hebben met onze Liam?’

Eric Geijsbregts, vader van Nathalie, die bijna dertig jaar geleden vermist geraakte.Beeld Bas Bogaerts

Het nieuws over de zaak Madeleine McCann wordt nog aandachtiger gelezen door ouders die zelf een vermist kind hebben. ‘Ik kijk meteen naar de leeftijd van die verdachte en begin dan uit te rekenen of hij ook Nathalie meegenomen kan hebben.’

Woensdagavond las Dirk Vanden Branden over de nieuwe verdachte in de zaak rond Maddie McCann. Nog geen vierentwintig uur later hing hij aan de lijn met Alain Remue van de Cel Vermiste Personen. “Zou die Duitser ook iets te maken hebben met onze Liam?”, vroeg hij. 

“Het zou kunnen hé, dat die man toevallig ook in België is geweest”, vertelt de vader. “Er zijn ook best wat gelijkenissen.” Liam, zijn zoon, was 2 jaar toen hij in 1996 verdween in de buurt van het Zennegat in Mechelen. “Maddie was ook heel jong. En ze verdween ook op een derde mei, net als Liam.”  Wat er met hem is gebeurd, is tot op vandaag een vraagteken. 

Dirk Vanden Branden. Zijn zoontje Liam verdween in 1996 op tweejarige leeftijd.Beeld Yann Bertrand

Vanden Branden is blij voor de ouders van Maddie, moest het nieuwe spoor echt iets opleveren. Maar intussen hoopt hij vooral dat ze goed afgeschermd en ondersteund worden. Want hij weet: zodra er iets van nieuwe informatie opduikt, overstelpt iedereen je met vragen waar je zelf toch geen antwoord op kent. “Ik ben zo in het verleden vaak te hoopvol geweest. Als zo’n nieuw spoor tot niets leidt, dan zak je heel diep.”

Dat herkent ook Eric Geijsbregts, vader van de bijna 30 jaar vermiste Nathalie. Zijn tienjarige dochter werd voor het laatst gezien aan een bushalte in Leefdaal. Ook hij heeft zich doorheen de tijd vaak opgetrokken aan nieuwe pistes, zegt hij. “Je klampt je daaraan vast, natuurlijk. En de klap, als het dan niets is, is heel zwaar. Door de jaren heen, ben ik er wel in geslaagd om daar wat beter mee om te gaan. Ik kan nog altijd heel droevig worden van een doodlopend spoor, maar ik raak er wel sneller overheen dan in de eerste jaren.” 

Eric Geijsbregts: 'Ik kan nog altijd heel droevig worden van een doodlopend spoor, maar ik raak er wel sneller overheen dan in de eerste jaren.'Beeld Bas Bogaerts

Wat niet veranderd is bij Geijsbregts, is de reflex om bij elke dader of verdachte die in het nieuws komt, te beginnen tellen. “Dat heb ik gisterenavond ook gedaan, toen het nieuws van Maddie kwam. Ik kijk meteen naar de leeftijd van die Duitser, en begin dan uit te rekenen of hij ook Nathalie meegenomen kan hebben. In dit geval kan het niet, hij was toen maar 13 jaar.”

Zowel de vader van de vermiste Liam als die van de vermiste Nathalie merken op dat er bij de zaak-Maddie nog een ander element speelt dat ze niet kenden: geen van beide is ooit zelf verdachte geweest in de verdwijningszaak van hun kind. De ouders van de driejarige Britse peuter waren dat wel ooit. “Dat lijkt me enorm zwaar om te dragen. Ik kan me voorstellen dat, als er straks een dader gevonden zou worden, dat de opluchting bij hen extra groot maakt”, aldus Vanden Branden. “Al zal toch vooral de tristesse overheersen dan, denk ik.” 

Alain Remue van de cel vermiste personen.Beeld VTM NIEUWS