Minister van Begroting David Clarinval (MR).
Volledig scherm
Minister van Begroting David Clarinval (MR). © BELGA

Federaal Planbureau: Belgische economie zal in 2020 grootste krimp sinds WOII noteren

Door de coronacrisis zou het begrotingstekort voor ons land dit jaar oplopen tot 40 à 45 miljard euro. Dat zegt minister van Begroting David Clarinval (MR) na de publicatie van de nieuwe vooruitzichten van het Planbureau. Volgens die cijfers zou de Belgische economie in 2020 krimpen met 10,6 procent. In 2021 zou dan het gedeeltelijk herstel volgen, met een groei van 8,2 procent. De binnenlandse werkgelegenheid zou over 2020 en 2021 samen met 111.000 personen afnemen.

13 reacties

  • wesley christiaens

    4 jaar geleden
    Mss eens een referendum houden om terug naar 1federale regering te gaan en de rest overboord gooien. Bespaard enorm en maakt beslissingen nemen vele malen makkelijker.
  • Carl Vangenechten

    4 jaar geleden
    Belgische economie zal in 2020 grootste krimp sinds WOII noteren en de vakbonden zullen er voor zorgen dat we die achterstand niet kunnen inlopen.
  • Jan Willekens

    4 jaar geleden
    Veel te veel politici die allemaal op alle niveaus hun 'kiezers' steeds wilden en nog willen belonen voor hun stem, hebben in het verleden (toen er nog ruimte was) de begroting al doen ontsporen. Nu het geld nodig is, is het er niet. Terug naar één regering voor gans België; gevolg is al een enorme besparing via en binnen de politiek zelf en een enorme verhoging van de efficiëntie bij het nemen van politieke beslissingen.
  • Antonio Vivaldi

    4 jaar geleden
    Welk nut heeft het planbureau als De regeringen onbekwaam zijn.
  • Lisette Theunis

    4 jaar geleden
    Door extra inflatie te creëren om de schuldenlast enigszins wat beheersbaarder te houden, zal de appetijt van de burgers om meer te gaan spenderen eerder gaan afremmen. De nu al hogere prijzen en loonkosten zullen anderzijds de rendabiliteit en de omzet van heel wat ondernemingen eerder aantasten, waardoor bedrijven doorgaans een meer afwachtende houding gaan aannemen voor nieuwe investeringen en aanwervingen. De bedoeling van de Maastrichtnorm was om begrotingen wat op orde te houden..