De keerzijde van coronahulp voor bedrijven: miljardairs maken er evenzeer gebruik van

Om de impact van de coronacrisis op de economie te beperken, voerde het VK net als vele andere landen in de wereld een aantal maatregelen in om bedrijven te helpen. Een van de speerpunten is een fonds voor noodleningen. Maar er ontstaat een neveneffect: ook bedrijven in handen van miljardairs maken er gretig gebruik van.

Het initiatief in het VK heet Covid Corporate Financing Facility. Het is een van de vele maatregelen die de regering, samen met de Bank of England nam om bedrijven te hulp te schieten die door de coronacrisis naar de afgrond koersten.

Het programma maakt evenwel amper onderscheid tussen bedrijven die wel of niet in aanmerking komen. Daardoor duiken er een aantal opvallende namen op van bedrijven die in handen zijn van personen of families die zelf over aanzienlijke vermogens beschikken.

Een overzicht:

  • Chanel. Het parfum- en modehuis sloot een lening af ter waarde van 600 miljoen pond, geld dat de Bank of England ter beschikking stelt. Het bedrijf is in handen van de familie Wertheimer, die volgens de jongste cijfers over een geschat vermogen van 56 miljard dollar beschikt.
  • Tottenham Hotspur. Of preciezer, het bedrijf dat dit Premier League-team in handen heeft, verkreeg een financieringslijn van 175 miljoen pond. Eigenaar van dat bedrijf is de miljardair Joe Lewis, goed voor 4,8 miljard dollar.
  • Truckbouwer CNH Industrial tekende in op 600 miljoen pond. Het bedrijf is in handen van de Italiaanse familie Agnelli, ook bekend van voetbalclub Juventus en autobouwer Fiat. De familie heeft een totaal geschat vermogen van 13,5 miljard dollar, al is het niet duidelijk hoe dat bedrag verdeeld zit over de verschillende takken van die familie.
  • Carnival, de in Miami gevestigde cruiserederij die in het begin van de pandemie de krantenkoppen haalde met enkele zware uitbraken aan boord van zijn schepen, doet het met een relatief bescheiden lening van 25 miljoen pond. Maar ook nu: dat bedrijf is in handen van Micky Arison. Die miljardair, ook bekend als eigenaar van het NBA-team Miami Heat, is zo’n 9 miljard dollar waard.
  • Bouwgroep JCB ontvangt 600 miljoen pond. Eigenaar is de familie Bamford. Pater familias Anthony Bamford heeft een geschat vermogen van 4,2 miljard dollar.

De cijfers lokken, weinig verrassend, heel wat kritiek uit. De Labour-oppositie wil strenger toezicht op welke bedrijven gebruik maken van de steunmaatregelen van de overheid. ‘Het is hoog tijd dat de superrijken in hun eigen zakken tasten in plaats van in de publieke buidel’, vat parlementslid Margaret Hodge het samen. Hodge wil dat er ook op wordt toegekeken dat bedrijven die steun ontvangen zich niet bezondigen aan allerhande fiscale constructies om hun belastingfactuur te drukken. Een maatregel die eerder al in ons land werd ingevoerd.

De bedrijven in kwestie halen verschillende argumenten ter verdediging aan. JCB hoopt de kredietlijn niet te moeten aanspreken, maar spreekt van ‘een verzekeringspolis’. Eenzelfde geluid bij truckbouwer CNH. Chanel belooft het geleende geld binnen een jaar terug te betalen. Tottenham Hotspur merkt op dat het bedrijf minder leent dan de verliezen als gevolg van corona, die geschat worden op 200 miljoen pond. Carnival wimpelt de kritiek weg met de boodschap dat het bedrijf elk jaar 2 miljoen pond bijdraagt aan de economie van het VK.

Op dit moment is de enige voorwaarde om in aanmerking te komen voor de overheidssteun dat de bedrijven een ‘aanzienlijke bijdrage’ leveren aan de economie. Op die manier werd al 16,2 miljard pond aan financiering verstrekt. De grootste ‘steuntrekker’ is de Duitse chemiegigant BASF, die het maximumbedrag van 1 miljard pond ophaalde.

Meer