Paul Magnette © BELGA

PS-voorzitter Paul Magnette: “Vivaldi is definitief dood. Regering met N-VA of nieuwe verkiezingen”

De Vivaldi-coalitie van socialisten, liberalen, groenen en CD&V is dood en begraven. Dat oordeelt toch PS-voorzitter Paul Magnette, na het partijbureau van de Franstalige socialisten in Brussel maandag. “Een nieuwe regering moet N-VA bevatten, anders zijn verkiezingen onvermijdelijjk”, aldus Magnette bij Le Soir.

jvh

Magnette gaf maandag op het partijhoofdkwartier van de PS meer uitleg over de overlegronde die hij samen met SP.A-voorzitter Conner Rousseau had afgelegd bij de voorzitters van de andere partijen. Uit het overzicht van de overgebleven opties voor een nieuwe federale regering, blijkt dat de Vivaldi-coalitie “definitief dood” is. Volgens een bron van Le Soir zouden CD&V en Open VLD niet willen deelnemen aan zo’n coalitie.

Daaruit besluit Magnette dat er nog maar één optie overblijft: een regering met N-VA. Volgens Le Soir zou de PS-voorzitter zijn partijbestuur wel hebben meegedeeld dat als zijn partij moet onderhandelen met N-VA-voorzitter Bart De Wever, dat zou zijn zonder Open VLD aan de tafel. Anders zou die nieuwe regering “te rechts” worden.

Nieuwe verkiezingen?

Blijven volgens Magnette wel twee obstakels over: Ecolo wil niet in een coalitie met N-VA stappen, daarvoor moet er nog wat gemasseerd worden op het hoogste niveau. En de verstandhouding met de MR van voorzitter Georges-Louis Bouchez bevindt zich momenteel ver onder nul.

Als die twee obstakels te groot zouden blijken, is er volgens Magnette nog een andere optie: nieuwe verkiezingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER