Direct naar artikelinhoud
InterviewGloria Monserez

U kent Gloria Monserez niet, maar uw kroost ongetwijfeld wel

Gloria MonserezBeeld Thomas Nolf

Als kind trad ze op tussen de winkelrekken in de Colruyt. Tegenwoordig is Gloria Monserez (18) op tv te zien. Als wrapper praat ze op Ketnet programma’s aan elkaar en binnenkort maakt ze haar acteerdebuut in Ik u ook, de allereerste volledig coronaproof fictiereeks. 

Philippe Geubels is niet langer de enige die kan zeggen dat zijn televisiecarrière begon tussen de rekken van de Colruyt. Ook Gloria Monserez maakte in die supermarkt haar debuut. “Als kind was ik steeds op zoek naar een publiek. En dat vond ik in de supermarkt. Als achtjarige liep ik op hoge hakken en in mijn flamencokleed te defileren tussen de rekken van de Colruyt.” 

Een vorm van erfelijke belasting zo blijkt al snel wanneer je er de familiestamboom van de Ketnet-wrapster bijneemt. Haar vader is Koen Monserez. Acteur, regisseur en coördinator van de Leuvense Cinema ZED. Mama Machteld Timmermans verdient ook haar boterham op de planken, al zal het grote publiek haar vooral kennen als Goedele, de love interest van Balthazar Boma in de F.C. De Kampioenen-films. Danny Timmermans, de pluspapa van Gloria, was buiten het theater dan weer te zien in W817 en Buiten de zone. “Ik ben niet opgegroeid tussen de coulissen, zoals dat dan heet, maar ik heb als kind wel veel voorstellingen gezien”, vertelt Monserez. “De liefde voor theater en acteren kruipt op die manier wel onder je vel.” 

Pendelen

Die familiebanden verklaren ook voor een deel waarom ze voor de hoofdrol in Ik u ook bij Gloria Monserez belanden. De Ketnet-reeks moest de eerste 100 procent coronaproof fictiereeks worden en dat kon alleen met acteurs die onder hetzelfde dak leven. Dan is het wel handig dat zowat je hele familie acteerervaring heeft. “Bovendien lijkt het erop dat het nog wel een tijdje zal duren voor optreden in volle theaterzalen weer zal kunnen”, zegt Monserez. “De agenda’s van mijn gezinsleden zijn op dit moment dus behoorlijk leeg.” 

Al was het toch vooral het scenario waar Monserez warm voor liep. In Ik u ook draait alles om Lou, een meisje dat constant moet pendelen tussen haar gescheiden ouders. “Mijn eigen ouders zijn gescheiden toen ik vier was. Ik weet dus perfect hoe het voelt om met een zware koffer heen en weer te fietsen tussen beide adressen of op school uit te moeten leggen dat je je huiswerk bij je papa bent vergeten terwijl je nu de hele week bij je mama bent. Ik vind het belangrijk dat die verhalen ook op tv te zien zijn. Ik weet nog dat ik het als kind altijd heel cool vond wanneer ik in Amerikaanse of Nederlandse reeksen van die pendelende kinderen zag.” 

Schraal op café

Op Ik u ook is het nog wachten tot dit najaar. Ondertussen is Gloria Monserez als wrapster op Ketnet te zien. Een job die ze eind vorig jaar na een wedstrijd op tv in de wacht wist te slepen. Tot haar eigen verbazing trouwens. “Ik heb pas een paar minuten voor de deadline een auditiefilmpje ingestuurd. Na een zware avond in het jeugdhuis. Ik zag heel bleek, had wallen onder mijn ogen en mijn stem was hees maar toch ben ik in de volgende ronde geraakt.” 

Gloria MonserezBeeld Thomas Nolf

Uiteindelijk werd Monserez door de Ketnet-kijkers tot nieuwe wrapper verkozen. Een functie waaraan het toch wat wennen was. “Plots word je herkend op straat en ben je een voorbeeld voor veel kinderen. Ook als je op stap bent met vriendinnen of met je lief. Daar moet je rekening mee houden. Je kan niet in Leuven de marginale student gaan uithangen of schraal op café zitten wanneer er kinderen uit school komen. Ik ben daarom trouwens ook gestopt met roken. Ik had geen zin om me constant te moeten verstoppen.” 

Strikte regels voor wrappers zijn er evenwel niet. “Ze rekenen bij Ketnet op ons gezond verstand. Daar houden ze ook rekening mee bij het selecteren van de juiste kandidaat. Ze gaan niet iemand tot wrapper bombarderen wanneer het risico bestaat dat ze die de dag daarna met een joint op de Oude Markt in Leuven aan zullen treffen.” 

Heldenstatus

Niet alleen op tv is Gloria Monserez populair bij het jonge volkje. Ook op social media allerhande zijn het grootste deel van haar volgers minderjarig. “Natuurlijk hou ik daar rekening mee. Maar dat belet me niet om op die platformen mijn mening te verkondigen.” Monserez vind het belangrijk om haar stem te laten horen wanneer het over thema’s gaat die haar nauw aan het hart liggen. De besparingen in de cultuur bijvoorbeeld of de strijd tegen racisme. “Maar zonder uit het oog te verliezen dat 95 procent van mijn volgers kinderen zijn. Daarom probeer ik zaken zoals de Black Lives Matter-beweging zo goed mogelijk te kaderen en door te verwijzen naar sites waar ze terechtkunnen als ze vragen hebben. Omdat ik weet dat het dat soort dingen zijn die ik vroeger ook nodig had.” 

Een heldenstatus bij de Vlaamse jeugd is niet het enige wat je overhoudt aan een job als Ketnet-wrapper. Meer nog dan de Colruyt was de zender de afgelopen jaren een kweekvijver voor talent. Steven Van Herreweghe, Staf Coppens, Karolien Debecker en Niels Destadsbader zijn maar een paar van de BV’s die in een vorig leven als wrapper aan de kost kwamen. “Op Ketnet presenteren is gewoon een heel goede leerschool”, beseft ook Monserez. “Je leert improviseren, met kinderen in de studio gebeurt altijd wel iets onverwachts. Je krijgt er alle ruimte om je te ontplooien en misschien nog het belangrijkst van al: je mag fouten maken zonder dat die al te grote gevolgen hebben.”