Direct naar artikelinhoud
WeerDroogte

Grondwaterstanden in Vlaanderen verder gedaald in mei

Op veel plaatsen is er droogte.Beeld ANP

De grondwaterstanden zijn in mei verder gedaald en staan in 85 procent van de meetlocaties in Vlaanderen op een laag tot zeer laag peil voor de tijd van het jaar. Dat blijkt uit het maandelijkse rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

“Mei 2020 was overal in Vlaanderen kurkdroog”, aldus de VMM. De neerslagtotalen lagen tussen 1,6 en 28,9 mm, terwijl het gemiddelde 10 mm is en er normaal in Ukkel 66,5 mm wordt opgemeten. De voorbije drie maanden, maart tot en met mei, waren uitzonderlijk droog met 81,4 tot 142,8 mm neerslag. Het gemiddelde in die periode bedraagt 105,8 mm. Normaal valt er in die maanden in Ukkel 187,8 mm neerslag.

“Er worden zeer hoge neerslagtekorten voor de tijd van het jaar opgetekend”, zegt de VMM. De regen van begin juni bracht wel wat beterschap, vooral in het centrum en oosten van Vlaanderen.

Tot 18 juni wordt 4,7 tot 21,6 mm neerslag verwacht. “Daardoor kan de situatie voor de kortere termijn zich in het oosten van Vlaanderen herstellen van uiterst droog tot zeer droog en matig droog voor de tijd van het jaar. In het westen van Vlaanderen blijft de toestand overwegend uiterst droog.” Voor de langere termijn blijft de toestand in heel Vlaanderen uiterst droog.