Direct naar artikelinhoud
EconomieKmo-subsidies

Kmo’s krijgen geen subsidie meer voor lessen reflexologie, astrologie of autorijlessen

Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V)Beeld BELGA

Vlaamse kmo’s zullen vanaf 1 juli geen steun meer krijgen als ze een personeelslid een cursus reflexologie of astrologie laten volgen. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) schrapt die en nog veertien andere opleidingen uit de kmo-portefeuille. ‘Dat geld is bedoeld voor opleidingen die het bedrijf echt vooruit helpen.’

Via de kmo-portefeuille kunnen kleine en middelgrote bedrijven opleidingen of advies kopen, om de kwaliteit van hun bedrijf te verbeteren. Ze kunnen zo bijvoorbeeld subsidies krijgen om hun personeel een opleiding te laten volgen. Maar regelmatig worden er opleidingen gevolgd die niets meer met het werk te maken hebben, zoals reflexologie, astrologie, piloot... Daarvoor wil Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) nu de geldkraan dichtdraaien. Ze heeft een lijst opgesteld van zestien opleidingen, waarvoor sowieso geen steun meer komt vanuit de kmo-portefeuille.

Geen subsidie voor rijbewijs

Opvallend: de werkgever zal ook geen subsidie meer krijgen om een personeelslid een opleiding om een rijbewijs A (brommer), AM (moto) of B (personenwagen) te laten volgen. Die kunnen nochtans wel nodig en nuttig zijn voor het bedrijf, maar de redenering is dat alle andere werknemers dat ook zelf betalen of betaald hebben en bovendien is ook moeilijk te controleren wie de opleiding effectief volgt. Zo zou het wel eens gebeuren dat een bedrijfsleider zijn zoon rijlessen laat volgen op naam van het bedrijf.

Tot nu toe werd de steun voor irrelevante opleidingen, na steekproefsgewijze controles, teruggevorderd, aldus bevoegd minister Hilde Crevits. “Maar met deze lijst weten de dienstverleners meteen welke zaken niet voor steun in aanmerking komen en het geeft ook duidelijkheid voor de gebruikers. Op deze manier garanderen we dat de overheidsmiddelen rechtstreeks naar de opleidingen en adviezen gaan die effectief een bijdrage leveren aan de groei van het bedrijf.” Crevits benadrukt dat de lijst later nog kan uitgebreid worden.

Deze opleidingen en adviezen krijgen geen steun meer vanaf 1 juli 2020:

- Shiatsu-massage
- Mindfulness
- reflexologie
- astrologie
- diensten inzake insights discovery methode
- diensten inzake Myers-Briggs Type Indicator voor persoonlijkheidsanalyse
- diensten inzake Neuro-Linguistic Programming
- Het afnemen van een examen en/of examenbegeleiding
- Opleidingen meridianen- en elementenleer
- Opleidingen hypnose
- Opleidingen inzake het behalen van een rijbewijs AM, A of B. Voor rijbewijzen C, D en E krijg je wel nog steun
- opleidingen tot vliegtuig- of helikopterpiloot
- abonnementen
- louter ontspannende teambuildings
- studiereizen
- Netwerksessies

Lees ook:

Socio-econoom Ive Marx ziet sinterklaaspolitiek: “Als je dan toch geld uitdeelt, geef het aan zij die het nodig of verdiend hebben” (+)

Drie opties om bedrijven te redden met uw spaargeld (+)

INTERVIEW. Begrotingsexpert Wim Moesen over tekort van 46 miljard: “Het is een enorme dreun, vergelijk het maar met een aardbeving” (+)