Direct naar artikelinhoud
Politiek

Joachim Coens (CD&V) wijst naar koning Filip voor excuses aan Congo

Joachim Coens (CD&V).Beeld Tim Dirven

België zou zijn verontschuldigingen moeten aanbieden voor de gruweldaden die Leopold II heeft laten aanrichten in de voormalige Belgische kolonie Congo. Dat heeft CD&V-voorzitter Joachim Coens gezegd in het programma ‘De Afspraak’ op Canvas. Ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau wil excuses.

Toen Congo privébezit was van Leopold II zijn miljoenen Congolezen verminkt of gestorven. Het is tijd om dat officieel te erkennen, aldus Coens. Na de protesten tegen racisme en de nakende zestigste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo op 30 juni is het thema weer zeer actueel.

Volgens Coens zou de verjaardag van de onafhankelijkheid “inderdaad een mooi moment zijn” voor de Belgische overheid om de problematiek van ons koloniaal verleden te erkennen.  “Ik vind dat we daarmee in het reine moeten komen - zowel de overheid als het koningshuis. Ik denk dat de koning daarvoor de meest aangewezen persoon is”, zei de CD&V-voorzitter.

Coens voegde daaraan toe dat de koning moet gedekt zijn door de regering als hij het Congolese volk zijn verontschuldigingen zou aanbieden. “Uiteindelijk is het de politiek die de verantwoordelijkheid draagt voor de uitspraken van de koning. Dus dat moet daar ook aangekaart worden”, aldus Coens. En ook sp.a-voorzitter Conner Rousseau sluit zich daarbij aan. 

Lees ook: Prins Laurent neemt het op voor Leopold II: ‘Hij is nooit in Congo geweest’