Direct naar artikelinhoud
Brexit

Britten binden in over strenge douanecontroles na brexit

Britten binden in over strenge douanecontroles na brexit
Beeld AFP

Het plan van de Britten om na de definitieve brexit direct strenge grenscontroles in te stellen, wordt herzien. Volgens een verklaring wil de Britse regering ondernemers niet met nog meer problemen opzadelen nu ze ook al gebukt gaan onder de coronacrisis.

en

Bedrijven die goederen naar het Verenigd Koninkrijk verschepen krijgen nu volgend jaar zes maanden de tijd om douaneverklaringen in te dienen en eventuele heffingen te betalen, zo werd bekendgemaakt. Daarbij maakt het niet uit of de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk tot een brexitdeal komen. Volgens ondernemersorganisaties in het Verenigd Koninkrijk is dit “welkom nieuws”, omdat veel bedrijven eenvoudigweg nog niet klaar zijn met de voorbereidingen op een chaotisch vertrek van de Britten aan het einde van het jaar.

Het nieuwe grensbeleid werd aangekondigd nadat Groot-Brittannië en de EU waren overeengekomen het tempo van hun handelsbesprekingen op te voeren. De voorbije maanden raakten de gesprekken in een impasse. De Britse premier Boris Johnson en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, zullen op 15 juni telefonisch overleggen om daarmee de onderhandelingen een impuls te geven.

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Europese Unie ook formeel laten weten dat het de overgangsperiode na de brexit niet wil verlengen. Die overgangsperiode loopt eind dit jaar af en er is nog geen akkoord over de toekomstige relaties tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk.

3 fases

Concreet worden er 3 fases voorzien voor de invoering van de douanecontroles.

Vanaf januari 2021 zullen handelaars die standaardgoederen invoeren - van kleding tot elektronica - moeten voldoen aan enkele basisvereisten, zoals het bijhouden van lijsten van de ingevoerde goederen. Ze hebben vervolgens tot zes maanden tijd om aangifte te doen. Invoerrechten moeten betaald worden op alle goederen, maar de betaling kan uitgesteld worden tot het moment dat de aangifte gebeurd is. 

Vanaf april 2021 moeten alle producten van dierlijke oorsprong - zoals vlees, dierenvoeding, honing, melk en eieren - en planten vooraf aangemeld worden. Er zullen ook specifieke documenten vereist zijn voor de export van deze goederen.

Vanaf juli 2021 tot slot moeten alle handelaars op het moment van import meteen aangifte doen en invoerrechten betalen.