Bitcoin beleeft een moeilijk jaar en dit is waarom

Het zou een topjaar worden voor de cryptomunt bitcoin, het jaar van de bevestiging. Maar halverwege 2020 ziet dat jaar er toch wat wisselvallig uit.

Minder hoge pieken: Bitcoin is een stuk minder volatiel geworden, met uitzondering van de halvingperiode. Maar de pieken die een onderdeel zijn van die volatiliteit zijn ook verdwenen. Natuurlijk schommelt de prijs nog, maar de hoogtepunten breken nauwelijks de grens van 10.000 dollar. Ook een wereldwijde pandemie heeft de prijs niet doen stijgen.

Klassiek patroon: In crypto investeren betekent wegstappen van de traditionele financiële markten. Tenminste, dat is lang zo geweest. Momenteel volgt bitcoin echter dezelfde algemene trends als de brede Amerikaanse beursindex S&P500. In het begin van het jaar steeg bitcoin aan een razend tempo, crashte vervolgens gelijk met de beurs en leefde daarna ook weer herop samen met de beurs. De laatste dagen zit bitcoin opnieuw in een dip. De diversificatie-reputatie van bitcoin wordt daarmee ietwat ondermijnd. Toch bleek bij brokers ook dat tijdens de coronacrisis, beleggingen in crypto met 20 procent stegen.

Geen goudstandaard: Bitcoin heeft min of meer gelijkaardig gepresteerd als ethereum, de tweede grootste cryptomunt. Dat bitcoin dus het nieuwe digitale goud is, klopt dus niet helemaal. Bitcoin kreeg tijdens het dieptepunt van de crisis een reputatie van veilige haven, maar is dat ook zo?

Halving-effecten: De effecten van de bitcoin halving, dat is een systeem dat om de zoveel tijd het aantal nieuwe bitcoins automatisch doet verminderen, zijn beperkt. Zo hadden analisten en beleggers ingezet op een sterke piek na dat evenement, maar momenteel blijf die uit. Toch moeten we dat nuanceren: die piek in de bitcoinprijs vindt traditioneel ongeveer een jaar na de halving plaats.

De bredere economie knapt niet: Ondanks een wereldwijde pandemie met zware economische gevolgen, lijken beleggers niet te vluchten in bitcoin. De hulpmaatregelen van de overheden zijn vooralsnog voldoende om de traditionele investeringen niet volledig aan kant te leggen. Dat is in het nadeel van bitcoin, dat een tijdlang een alternatief leek.

Meer