Rousseau en Magnette hebben verslag klaar en willen dat weigerende Wilmès overneemt: “Zij is nodig om de volgende stap te zetten”

© BELGA

Nu de snuffelronde van de socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS) erop zit, hebben ze ook een verslag van hun vorderingen opgesteld. Zij vragen premier Sophie Wilmès (MR) om de touwtjes nu in handen te nemen, maar die weigert dat voorlopig.

gjs, pl

De voorbije weken hebben SP.A-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette gesprekken aangeknoopt met alle partijvoorzitters, behalve die van Vlaams Belang en PVDA, in de hoop de vorming van een nieuwe federale regering te kunnen opstarten. Volgens VRT Nieuws concluderen de twee na die snuffelronde dat de tien partijen het op verscheidene vlakken eens zijn met elkaar.

Ze hebben daar nu een mondeling verslag van gegeven aan die partijvoorzitters, en premier Wilmès heeft een schriftelijke versie gekregen. De socialistische voorzitters willen dat Wilmès hun werk nu voortzet en effectief overgaat tot het vormen van een nieuwe regering. De premier heeft dat voorlopig geweigerd. Magnette en Rousseau hebben een voorstel van coalitie gedaan, vermoedelijk paars-geel, maar ze konden haar geen formeel engagement geven van alle betrokken partijen. Ze heeft hen daarom gevraagd om daar eerst nog verder op te werken, en terug te komen als dat formele engagement er is. Een officiële reactie van de premier heeft het socialistische duo nog niet gekregen.

LEES OOK. Spanning neemt toe: Groen dreigt uit de boot van de formatie te vallen, en net nu is de verdeeldheid binnen de partij groter dan ooit (+)

Wat het nieuwe scenario van de socialistische voorzitters precies inhoudt, wil men vanuit socialistische hoek niet toelichten “om dat scenario niet op te blazen”. De voorzitters van de partijen die een rol spelen in die piste zouden geen neen hebben gezegd tegen het scenario.

Volgens De tijd is het MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die de boot wat afhoudt. Hij zou het niet zien zitten om Sophie Wilmès in het donker te laten springen.

Rousseau: “Premier moet zelf maar zien”

Rousseau is niet van plan om de formatiebal in zijn richting te laten terugkaatsen door de weigering van Wilmès. “De premier moet zelf maar zien wanneer ze wil communiceren”, zo zei hij maandagavond in VTM Nieuws. “Ik denk dat iedereen weet dat zij aan zet zal komen en dat zij nodig is om de volgende stap te zetten.”

“We hebben een goed gesprek gehad vanmiddag, waarbij heel duidelijk was dat zij de aangewezen en enige persoon is die eigenlijk de rol van formateur kan opnemen”, klonk het nog. Concreet verwacht Rousseau dat Wilmès nu “de juiste stap neemt en de juiste mensen samenbrengt”. “Ze kan nu het initiatief nemen om de volgende stap te zetten. En ze kan de tijd daarvoor nemen om dit verslag nog eens grondig te bestuderen.”

Rousseau merkt daarbij nog fijntjes op dat het ook Wilmès is die op 26 september het vertrouwen zal moeten vragen van het parlement. “Want deze minderheidsregering, deze 38 zetels zijn niet houdbaar om een volwaardige en stabiele regering te vormen.”

Volmachten

Na de superkern van afgelopen vrijdag was duidelijk geworden dat de rek volledig uit de huidige regering met volmachten van Wilmès is. Die volmachten kunnen met drie maanden verlengd worden, maar duidelijk is dat daar niemand echt op zit te wachten. De hoop is groot dat er de komende dagen stappen gezet worden richting een nieuwe en volwaardige federale regering.

Hoe tewerkgegaan moet worden om tot nieuwe formatiegesprekken te komen, is nog onduidelijk. Het is ditmaal niet aan koning Filip om het initiatief daarvoor te nemen, dus wordt verwacht dat het initiatief vanuit de politiek zal komen.

Ook met welke partijen die gevormd zal worden, is nog niet duidelijk. De Vivaldi-coalitie - met PS maar zonder N-VA - wordt het niet, zo zei Magnette zelf al. Paars-geel, de formule waarin de grootste partijen PS en N-VA ondanks hun lang aanslepende verbale oorlog toch samen regeren, lijkt momenteel weer de meest plausibele.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen