© Belga

Rousseau en Magnette hebben verslag klaar en willen dat Wilmès formatie overneemt

Nu de snuffelronde van de socialistische partijvoorzitters Conner Rousseau (SP.A) en Paul Magnette (PS) erop zit, hebben ze ook een verslag van hun vorderingen opgesteld. Zij vragen premier Sophie Wilmès (MR) om de touwtjes nu in handen te nemen, maar die weigert dat voorlopig.

gjs

De voorbije weken hebben Rousseau en Magnette gesprekken aangeknoopt met alle partijvoorzitters, behalve die van Vlaams Belang en PVDA, in de hoop de vorming van een nieuwe federale regering te kunnen opstarten. Volgens VRT Nieuws concluderen de twee na die snuffelronde dat de tien partijen het op verscheidene vlakken eens zijn met elkaar.

Ze hebben daar nu een mondeling verslag van gegeven aan die partijvoorzitters, en premier Wilmès heeft een schriftelijke versie gekregen. De socialistische voorzitters willen dat Wilmès hun werk nu verderzet en effectief overgaat tot het vormen van een nieuwe regering. De premier heeft dat voorlopig geweigerd.

Magnette en Rousseau hebben een voorstel van coalitie gedaan, vermoedelijk paars-geel, maar ze konden haar geen formeel engagement geven van alle betrokken partijen. Ze heeft hen daarom gevraagd om daar eerst nog verder op te werken, en terug te komen als dat formele engagement er is. De premier is om 16 uur aangekomen bij koning Filip voor hun wekelijkse gesprek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER