Direct naar artikelinhoud
Federale regeringUpdate

Rousseau en Magnette vragen premier om formatie over te nemen, Wilmès houdt de boot af

Sp.a-voorzitter Conner Rousseau en PS-voorzitter Paul Magnette.Beeld Tim Dirven

Het socialistische duo Conner Rousseau (sp.a) en Paul Magnette (PS) heeft de snuffelronde voor een federale regering afgewerkt. De twee partijvoorzitters vragen premier Sophie Wilmès (MR) om de stok van de regeringsvorming over te nemen, maar zij houdt voorlopig de boot af.

en

Rousseau en Magnette spraken de voorbije weken met alle partijvoorzitters. De twee spraken van een ‘informele snuffelronde’ om de federale regeringsvorming nieuw leven in te blazen. De rode voorzitters lieten op hun partijbureaus wel verstaan dat een Vivaldi-regering (met groenen, socialisten, liberalen en CD&V) niet levensvatbaar is op dit moment. 

Twitter bericht wordt geladen...

De twee zagen deze namiddag premier Sophie Wilmès (MR) en overhandigden haar een schriftelijk verslag van hun snuffelronde. Rousseau en Magnette willen dan ook graag de stok aan haar doorgeven, maar Wilmès bedankt voorlopig voor de eer. Ze eist duidelijkere garanties, zo vernam De Morgen

In de conclusie van het verslag zou staan dat de paars-gele coalitie (liberalen, socialisten en N-VA) een logische piste is, naast nog andere scenario’s. Een Vivaldi-coalitie staat nog steeds in de tekst, en er zou nog sprake zijn van minstens nog een derde ‘out-of-the-box-optie’. De twee voorzitters zouden vooral aandringen op die laatste variant.

Probleem: er staan geen antwoorden in van de betrokken partijen. Willen zij de sprong wagen om nu écht te onderhandelen? De twee socialisten konden Wilmès niet bevestigen of de betrokken partijen formeel het licht al op groen hadden gezet. Daarom heeft ze aan Rousseau en Magnette gevraagd om hun werk verder te zetten en terug te komen als ze meer vaste voet aan de grond hebben. 

Voor de MR moet Magnette eerst zélf zijn zaakjes op orde hebben. “Ze zijn niet duidelijk”, geeft een hoge partijbron aan. Bij de Franstalige socialisten is het bijvoorbeeld nog geen uitgemaakte zaak of de achterban een regering met de N-VA zou accepteren. Bij de poging half maart om een noodregering te vormen met beide partijen werd Magnette teruggefloten door de basis. 

‘Premier moet maar zien wanneer ze wil communiceren’

Rousseau is alvast niet van plan om de formatiebal in zijn richting te laten terugkaatsen. “De premier moet zelf maar zien wanneer ze wil communiceren”, zo zei hij in VTM Nieuws. “Ik denk dat iedereen weet dat zij aan zet zal komen en dat zij nodig is om de volgende stap te zetten. We hebben een goed gesprek gehad vanmiddag, waarbij heel duidelijk was dat zij de aangewezen en enige persoon is die eigenlijk de rol van formateur kan opnemen.”

Concreet verwacht Rousseau dat Wilmès nu “de juiste stap neemt en de juiste mensen samenbrengt”. “Ze kan nu het initiatief nemen om de volgende stap te zetten. En ze kan de tijd daarvoor nemen om dit verslag nog eens grondig te bestuderen.”

Wat met de koning?

Aangezien de regering-Wilmès - toch op papier - een volwaardige regering is, kan de koning geen informateur of formateur aanstellen. Zijn handen zijn gebonden. Sophie Wilmès staat als premier boven het partijgewoel. Speelt ook mee: zij kan en zal haar eigen regering niet ondermijnen. Bovendien is haar partij, de MR, even incontournable in een regering als de PS. 

De Franstalige liberalen zijn er als de dood voor om hun premier al te vroeg op te branden. Mocht haar poging om een regering op de been te brengen mislukken, dan loopt zowel de partij als Wilmès ernstige schade op. Bovendien is dan de vraag of de minderheidsregering dan nog enige geloofwaardigheid heeft. Bij de socialisten hadden ze dit antwoord niet verwacht. Zij vinden dat het tijd is dat de premier eindelijk haar nek uitsteekt.

De voorbije weken toonde Wilmès zich alvast een voorstander van een regering met PS en N-VA, een regering met de twee grootste partijen aan weerszijden van de taalgrens. Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez breekt daar de laatste weken een lans voor.

Sophie Wilmès en Koning Filip (archiefbeeld).Beeld Photo News