Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Eddy Merckx viert 75e verjaardag

Eddy Merckx tijdens de voorstelling van de deelnemende teams aan de Tour de France vorig jaar.Beeld BELGA

Eddy Merckx viert vandaag zijn 75e verjaardag. De Kannibaal won in zijn loopbaan ongeveer één op drie wedstrijden waaraan hij deelnam en geldt internationaal als een van de grootste wielrenners ooit.

en

Merckx won vijf keer de Ronde van Italië (1968, 1970, 1972, 1973 en 1974), vijf keer de Ronde van Frankrijk (1969, 1970, 1971, 1972 en 1974), één keer de Ronde van Spanje (1973) en werd drie keer wereldkampioen (1967, 1971 en 1974). Daarnaast won hij vrijwel alle klassiekers en brak hij het werelduurrecord.

Merckx werd op 17 juni 1945 geboren in het Vlaams-Brabantse Meensel-Kiezegem, maar verhuisde in augustus 1946 met zijn ouders naar Sint-Pieters-Woluwe, waar ze een kruidenierszaak gingen uitbaten. De jonge Merckx kreeg snel de wielermicrobe te pakken en groeide als renner uit tot veelvraat die zelden of nooit cadeau’s weggaf in de koers. Dat leidde uiteindelijk tot 525 overwinningen op zijn palmares.

Eddy Merckx, hier tijdens de Tour van 1969.Beeld getty

Soms zorgde Merckx ook voor controverse, zoals in 1969. Na de Giro-rit Parma-Savona kreeg hij te horen positief bevonden te zijn aan het dopingproduct fencamfamine (“reactivan”). De beelden van een smartelijk huilende renner, die in de roze trui de Italiaanse rittenkoers moest verlaten, behoren tot het collectieve geheugen. De internationale wielerbond UCI gunde Merckx even nadien echter het voordeel van de twijfel en hief de schorsing op. Tot op de dag van vandaag verdedigt hij zijn onschuld in de bewuste Giro.

Lees ook: Precies 50 jaar geleden knalde Eddy Merckx iedereen voor het eerst uit het wiel in de Tour. Uit wraakzucht

Op 18 mei 1978 kondigde hij zijn afscheid als profwielrenner officieel aan. “Ik heb de moeilijkste beslissing van mijn carrière genomen”, zo opende de moegestreden renner indertijd zijn persconferentie. Steeds maniakaal met zijn materiaal bezig geweest, vond Merckx na zijn loopbaan een nieuwe roeping. Hij werd vanaf maart 1980 een toonaangevende fietsconstructeur en fietsleverancier van profploegen.

Merckx kon, zowel in binnen- als buitenland, rekenen op heel wat erkenning. Hij kreeg een monument op de Stockeu, een helling in Luik-Bastenaken-Luik, en in zijn geboorteplaats Meensel-Kiezegem. In Brussel draagt een metrostation zijn naam. Hij werd in België uitgeroepen tot Sportman van de Eeuw, kreeg een eredoctoraat aan de VUB en de tot baron geslagen ex-wielrenner ontving van de toenmalige Franse president Nicolas Sarkozy de prestigieuze eretitel van commandeur in het Legioen van Eer.

In de zomer van 2019 startte de Ronde van Frankrijk in Brussel als eerbetoon aan Merckx en als aandenken aan zijn eerste zege in ‘La Grande Boucle’, op dat moment exact vijftig jaar geleden. In de dagen van die “Grand Départ” kreeg hij zowaar de status van een rockster.