Parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld).
Volledig scherm
Parlementsvoorzitter Patrick Dewael (Open Vld). © Photo News

Parlement wil Congo-commissie oprichten

PolitiekDe Kamer gaat zich buigen over het Belgisch koloniaal verleden. Dat is beslist op de vergadering van de Kamervoorzitter en de fractieleiders. De commissie Buitenlandse Zaken moet de komende weken knopen doorhakken over de krijtlijnen waarbinnen die oefening zich moet afspelen. Voor het zomerreces beslist de conferentie van voorzitters of een aparte commissie die taak op zich neemt. Een meerderheid van de partijen is daarvoor gewonnen.

132 reacties

  • Marcq Adriaens

    4 jaar geleden
    Hoeveel commissies gaan ze nog samenstellen voor alle futiliteiten in dit land?
  • Lisette Theunis

    4 jaar geleden
    Als Dewael en zijn commissie ervoor kan zorgen dat Vlaanderen voor de wandaden die werden begaan in Congo mag betalen, ipv .al de nazaten van het koningshuis, zullen ze van hem wel Baron Dewael maken ha ha
  • oswald billiet

    4 jaar geleden
    Je vraag je af wat hier in dat land nog ernstig overkomt. Wij gaan nu meer dan anderhalve eeuw een waarheidscommissie, m.a;w; een commissie van horen zeggen, ons koloniale verleden laten uitspitten om onze onschuld te beklemtonen. Ik raad die commissie aan eens de archieven van de Sociëté Génerale, Frère en de Union minière in te kijken. Hel zeker staat de verhelderende waarheid daar in.
  • Roger Declercq

    4 jaar geleden
    Nog een commissie, die veel geld zal kosten. Ik dacht dat ministers slimme mensen waren, maar dat schijnt niet te zijn. Wat gaat deze commissie voortbrengen?
  • Helena De Groot

    4 jaar geleden
    Eindelijk een commissie! Deze kan dan eens grondig onderzoeken en toelichten wie er de slavernij in Congo heeft afgeschaft... De zwarte gemeenschap zou ons hiervoor beter dankbaar zijn in plaats van onze standbeelden te vandaliseren.