Direct naar artikelinhoud
De Ideale WereldUpdate

VRT-topman: ‘Geen sprake van politieke inmenging bij ‘De Ideale Wereld’’

Leo Hellemans.Beeld BELGA

Leo Hellemans, gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT, ontkent dat er sprake is van politieke inmenging in het programma De ideale wereld via de raad van bestuur. 

en

“We hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit”, zegt Hellemans op vrt.nws in een reactie.

Lees ook: VRT verwijdert grap met Hitlergroet en biedt Vlaams Belang excuses aan

In de uitzending van De ideale wereld van 30 april vroeg comedian Geert Hoste bij wijze van grap : “Hoe begroeten Vlaams Belangers elkaar als hun gezicht bedekt is door een mondmasker? “, waarna Hoste een Hitlergroet uitbracht.

Dat viel in slechte aarde bij Jan Huijbrechts, die voor Vlaams Belang in de raad van bestuur van de VRT zit. Hij contacteerde op 4 mei de VRT-top en kreeg diezelfde dag nog excuses. Dat schrijft De Standaard en wordt bevestigd door Leo Hellemans aan vrt.nws. Het bewuste fragment werd nadien uit de uitzending geknipt en is niet meer terug te vinden op VRT NU.

“Iemand heeft ons gewezen op een pijnlijk fragment, we hebben die passage bekeken en samen met het productiehuis geoordeeld dat het inderdaad ongepast was”, zegt Hellemans op de website van de openbare omroep. “Het maakt niet uit wie de vraag of klacht heeft ingediend. We zouden exact hetzelfde gedaan hebben als die opmerking er kwam van iemand uit een andere partij of iemand die niet in de raad van bestuur zit.”

‘Beslissing is autonoom genomen’

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) benadrukt dat de beslissing van de VRT om de passage te schrappen “autonoom is genomen door het netmanagement van Canvas en de programmadirectie van Woestijnvis”. 

“Het staat een lid van de raad van bestuur, net zoals elke burger, vrij om zijn of haar bezorgdheden te uiten, het is aan de VRT om hier correct mee om te springen. Met de informatie waarover de minister beschikt is dit in deze ook gebeurd”, klinkt het.

Dalle benadrukt nog dat de inhoudelijke en redactionele autonomie “essentieel” is. “De VRT moet in alle onafhankelijkheid haar inhoudelijke keuzes kunnen maken, op geen enkele manier kan daar sprake zijn van inmenging of beïnvloeding.”