Studie toont aan: “Bloedgroep kan ernst waarmee coronavirus toeslaat bepalen”

Iemands bloedgroep speelt mogelijk een rol bij de mate waarin Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, schade toebrengt aan de gezondheid van die persoon. Dat blijkt uit een studie van wetenschappers verbonden aan de universiteit in het Duitse Kiel die gepubliceerd werd in de New England Journal of Medicine.

Uit de studie zou blijken dat mensen met bloedgroep A bijna 50 procent meer kans hebben om zwaarder getroffen te worden door Covid-19 dan mensen met een andere bloedgroep.

Het omgekeerde geldt voor wie bloedgroep O heeft. Bij deze mensen zou het risico op een ernstige impact met de helft worden verminderd.

De onderzoeksgroep, onder leiding van moleculair bioloog Andre Frank, onderzocht bloedstalen van 1.610 patiënten die met Covid-19 werden opgenomen op de afdeling intensieve zorgen in Italiaanse en Spaanse ziekenhuizen. Allemaal kregen ze zuurstof toegediend.

Daarnaast namen de onderzoekers bloedstalen af bij 2.205 mensen die willekeurig werden uitgekozen in die landen om te vergelijken.

bekijk ook

Waarom duurt het zo lang om een vaccin tegen het coronavirus te ontwikkelen?

Daarom zijn mannen vatbaarder voor een virus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen