Nieuwe intercontinentale datakabel mag niet in Hongkong aankomen

Het Pacific Light Cable Network dat Noord-Amerika met Azië moet verbinden, moet Hongkong links laten liggen. De verbinding zou de Chinese regering immers een mogelijkheid kunnen bieden om de Verenigde Staten te bespioneren. Dat heeft een adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van justitie gezegd.

De technologiebedrijven Google en Facebook kondigden vier jaar geleden hun plannen voor de aanleg van het Pacific Light Cable Network aan. Het project bestond uit de aanleg van een communicatiekabel op de bodem van de Stille Oceaan te leggen. Die infrastructuur moest Los Angeles met Hong Kong, Taiwan en de Filipijnen te verbinden.

De kabel moet een afstand van 12.800 kilometer overbruggen en zou ongeveer 120 terabytes data per seconde moeten kunnen transporteren. Dat is voldoende om tussen Los Angeles en Hongkong op hetzelfde tijdstip tachtig miljoen videoconferenties in high-definition mogelijk te maken.

In april kreeg Google van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) de toelating om de verbinding tussen Los Angeles en Taiwan in gebruik te nemen. Team Telecom, een adviescommissie van het Amerikaanse ministerie van justitie, zegt nu echter dat Hongkong uit de verbinding best zou worden weggelaten.

Controle

‘De Chinese regering bouwt een grotere controle over Hongkong uit,’ aldus de commissie. ‘De toegang tot de intercontinentale kabel zou China dan ook de gelegenheid bieden om allerhande spionage-activiteiten tegen de Verenigde Staten te lanceren. Het is dan ook in het belang van de Amerikaanse nationale veiligheid dat Hongkong van de verbinding zou worden uitgesloten.’

‘Bij de aanleg van de kabel was bovendien ook het Chinese concern Dr. Peng Group betrokken. Die onderneming heeft sterke banden met de Chinese spionagediensten.’

Er liggen op de bodem van de Stille Oceaan al een aantal kabels die Noord-Amerika met Azië connecteren. Meestal gaat het daarbij echter om verbindingen tussen de Verenigde Staten en Japan. Er was echter nood aan bijkomende capaciteit. Digitale communicaties worden immers steeds belangrijker en eisen dan ook een grotere capaciteit op.

De nieuwe kabel is al gelegd. In de werken zijn vele miljoenen dollar geïnvesteerd. Er is echter een toelating van de Amerikaanse overheid nodig om de infrastructuur definitief in gebruik te kunnen nemen.

De uiteindelijke beslissing moet door de Federal Communications Commission worden genomen.

Meer