Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld).
Volledig scherm
Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld). © BELGA

Parlementsvoorzitter Patrick Dewael over Congo-commissie: “Er moet meer komen dan gratuite excuses”

Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) stelde deze week voor dat het parlement een soort waarheidscommissie zou oprichten rond onze koloniale geschiedenis. “De waarheid is schokkend, in het parlement is daarover nog nooit een uitvoerig debat gevoerd. Dat is essentieel voor er excuses komen”, zei Dewael in ‘De Zevende Dag’ over wat hij liever een “verzoeningscommissie” noemt.

97 reacties

  • Pascal Fransen

    4 jaar geleden
    Idd Mieke groot gelijk, maar nu Dewael het licht gezien heeft hou u nu maar vast. De bevolking wordt nu al uitgeperst om 6 regeringen te onderhouden, en om het OCMW van de wereld te zijn.
  • Yolande MARIS

    4 jaar geleden
    Ik eis een commissie die het huishouden van de regering eens grondig onderzoekt en de inkomsten en uitgaven openbaar maakt,want er zitten blijkbaar mensen tussen met een gat in hun hand en andere die hun zakken vullen.
  • Marc Verdonck

    4 jaar geleden
    Hij en zijn familie waren erbij, dat ze al zijn bezittingen maar verkopen en aan de Congo schenken. Van ons burgers geen centen meer, er is al veel teveel geld gegeven.
  • Antonio Vivaldi

    4 jaar geleden
    DeWael excuseert u maar,want gij zijt de eerste burger van het land,en betaal daarna een morele schadevergoeding uit het budget van het parlement!!
  • Jean West

    4 jaar geleden
    Een immens verschil is dat Indonesië van de Nederlandse staat was en Congo vrijstaat een persoonlijk bezit van Leopold was. Waarom zou België dan excuses moeten aan bieden?