Parket eist 6 jaar cel voor gewelddadige overval op Fins politicus

Het Brusselse parket heeft dinsdag een gevangenisstraf van zes jaar gevorderd tegen een Soedanese transmigrant die in december vorig jaar een Fins politicus had overvallen in Brussel. Het slachtoffer raakte daarbij zwaargewond en moet nog steeds revalideren. Volgens de advocaat van de overvaller had die nooit de bedoeling zijn slachtoffer te verwonden.

De Finse politicus Laturi Panu verbleef in december 2019 in Brussel nadat hij door het Europees Parlement was uitgenodigd. In de nacht van 8 op 9 december was de ex-secretaris van de Finse groene partij in het centrum op stap toen hij door twee mannen werd overvallen. Die duwden hem hard tegen de grond en gingen er vervolgens vandoor met zijn gsm en portefeuille.

Panu kwam door de duw hard met zijn hoofd tegen de grond terecht en liep daarbij een schedelbreuk op. De man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis en het duurde verschillende weken voor hij kon overgebracht worden naar Finland. Daar revalideert hij momenteel nog steeds.

Ontoelaatbaar

De overval was gefilmd door bewakingscamera’s en enkele dagen later kon een van de daders worden opgepakt. Het ging om een 38-jarige Soedanese transmigrant die illegaal in het land verbleef. Dinsdag eiste het parket zes jaar cel tegen de man.

“De feiten zijn ontoelaatbaar”, pleitte diens advocaat. “Maar mijn cliënt had nooit de bedoeling om het slachtoffer op die manier te verwonden. Hij was op weg naar het Verenigd Koninkrijk, maar was gestrand in Brussel, en leefde op straat zonder enige vorm van inkomen.”

Het vonnis valt op 30 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen