© jhs

KMI waarschuwt voor hitte én onweer: “Kans op hagelstenen en code oranje”

Het KMI heeft voor het hele land code geel afgekondigd voor onweer dat lokaal hevig kan zijn. “Aangezien sommige weermodellen suggereren dat er lokaal meer dan 30 liter regen per vierkante meter kan vallen op een uur tijd en dat er een kans bestaat op hagelstenen van om en bij 3 cm, is het mogelijk dat de onweerswaarschuwing opgeschaald wordt naar oranje”, waarschuwt het KMI.

“Vrijdag worden er in de loop van de namiddag en avond regen- en onweersbuien verwacht vanuit Frankrijk die lokaal hevig kunnen zijn”, waarschuwt het KMI. “Die onweersbuien kunnen lokaal tot wateroverlast leiden, en ook gepaard gaan met hagel en zware windstoten. Het onweersrisico houdt ook nog aan in de nacht naar zaterdag.” Daarom kondigt het KMI in het hele land code geel af voor onweer van vrijdagmiddag tot zaterdagochtend.

Aangezien er lokaal op een uur tijd zelfs meer dan 30 liter regen per vierkante meter kan vallen, en dat er een kans bestaat op hagelstenen van om en bij 3 centimeter, kan die waarschuwing morgen zelfs nog opgeschaald worden naar oranje.

Ook code geel voor hitte

Simultaan geldt in delen van Vlaanderen nog altijd code geel voor hitte. Met name in de provincies Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant waarschuwt het KMI voor temperaturen tot boven 30 graden. “In het centrum van het land klommen de maxima dinsdag al boven 25 graden, gisteren lagen de maxima op vele plaatsen rond of net boven 30 graden. Zaterdag wordt het minder warm, maar waarschijnlijk liggen de maxima nog rond of iets hoger dan 25 graden in het centrum van het land en de Kempen”, klinkt het.

Nummer 1722

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het nummer 1722 opnieuw geactiveerd, na de waarschuwing van het KMI voor slecht weer. Er is risico op storm of wateroverlast. In een aantal regio’s verwijst het nummer door naar een online loket.

Het nummer 1722 wordt geactiveerd bij noodweer voor niet-dringende brandweerinterventies. Op dat nummer kunnen mensen terecht die schade hebben en de brandweer nodig hebben, maar niet in levensgevaar verkeren. Het noodnummer 112 blijft zo vrij voor mensen in levensgevaar.

Weekend

Zaterdag trekt een regen­- en buienzone door het land vanaf het westen. Het is soms zwaarbewolkt en er kunnen lokaal onweerachtige buien losbarsten. Vanaf het westen wordt het in de namiddag droger, maar in het oosten blijft de buienkans aanwezig. Maxima rond 23 à 24 graden in het centrum van het land bij een matige tot soms vrij krachtige zuidwestenwind. Rukwinden rond 65 km/u.

Zaterdagavond is het wisselend bewolkt en overwegend droog. Later in de nacht vergroten de regenkansen. Zacht met minima van 14 tot 17 graden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind. Aan zee waait de wind vrij krachtig.

Zondag beïnvloedt een depressie nabij Schotland ons weer. Het is gedeeltelijk tot soms zwaarbewolkt en er vallen enkele buien. Vooral bezuiden Samber en Maas zijn de buien actief en kan er zelfs onweer voorkomen. In de namiddag zijn enkele brede opklaringen mogelijk over het noordwesten van het land. Maxima van 17 tot 23 graden bij een matige en aan zee vrij krachtige westen- tot zuidwestenwind

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER