Vijftig bestuurders betrapt op gsm-gebruik aan werken op E17 in Gentbrugge

Themabeeld © ROBIN UTRECHT

Bij een grote controleactie op de E17 in de aanloopstrook naar de wegenwerken in Gentbrugge heeft de politie donderdag 50 bestuurders betrapt op gsm-gebruik. Dat meldt de federale wegpolitie Oost-Vlaanderen. Op die locatie vonden de laatste weken en maanden tientallen ongevallen plaats.

jvh

Tussen de start van de wegenwerken op de E17 in Gentbrugge, op 8 april 2020, en 19 juni 2020 vonden er 48 verkeersongevallen plaats aan de werken of in de file veroorzaakt door de werken. “In 38 gevallen ging het gelukkig slechts om materiële schade, maar bij 9 ongevallen vielen er ook gewonden en één ongeval kende een dodelijke afloop. Uit de analyse van deze ongevallen blijkt dat afleiding achter het stuur vaak een rol speelde”, zegt de wegpolitie, die daarom een controleactie hield.

De focus lag op vrachtwagenbestuurders, maar ook andere voertuigen werden in de gaten gehouden. “Niet minder dan 50 bestuurders werden betrapt op gsm-gebruik achter het stuur. Daarmee creëren ze niet enkel gevaarlijke situaties voor zichzelf, maar ook voor de andere weggebruikers. Wie zijn ogen niet op de weg maar op zijn smartphone gericht heeft, heeft de signalisatie die de werken en mogelijke filevorming aankondigt - hoewel talrijk aanwezig - wellicht niet gezien.”

Zestien bestuurders kregen ook een onmiddellijke inning voor een overtreding op artikel 8.3 van de wegcode, dat zegt dat “elke bestuurder steeds moet in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben”. Het ging bijvoorbeeld om chauffeurs die hun voeten op het dashboard legden of met papierwerk bezig waren achter het stuur. Negen bestuurders hielden zich niet aan de minimale tussenafstand van 50 meter tussen vrachtwagens en tien bestuurders droegen hun gordel niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen