Is afstandsonderwijs ook na corona een blijver, zoals Weyts wil? Koepels reageren: "Dat kan, maar enkel als aanvulling"

Als het aan minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ligt, is het afstandsonderwijs een blijver. Vanaf september zullen de middelbare scholen op woensdag sowieso, zo lang de coronacrisis niet bezworen is, een halve dag onderwijs van op afstand aanbieden. "Ik denk dat we dat structureel moeten verankeren", vindt Weyts. De koepels zijn zeker niet tegen, maar zien het enkel als een extra optie, een aanvulling op het normale schoolleven

U had vermoedelijk al van de kleurencodes gehoord, die vanaf september zullen worden gebruikt in het onderwijs (zo niet, hier leest u er alles over). Bij de start van het nieuwe school zitten we naar alle waarschijnlijkheid nog in code geel, wat voor het secundair onderwijs betekent dat er op woensdagvoormiddag in regel afstandsonderwijs wordt aangeboden. Lees: les via de laptop, zoals we dat de voorbije maanden zo vaak zagen gebeuren.

"De virologen wilden daar wat druk van de ketel halen: een dag met minder contacten, beperktere verkeersstromen, minder kans op besmetting", zegt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1.

Weyts geeft niettemin toe dat hij eigenlijk wel een fan is van die manier van werken. Hij ziet het als een kans die we moeten grijpen "om van de nood een deugd te maken en het onderwijs nog meer op maat te organiseren". 

35 miljoen euro

"Ik denk dat we dat gewoon structureel moeten verankeren", zegt hij. "Je merkt dat leerlingen heel anders reageren op thuisonderwijs. Sommigen worden geprikkeld, uitgedaagd: ze kunnen dieper op de lesinhoud doorgaan in plaats van te moeten blijven hangen. Anderzijds heb je diegenen die je daarmee langs die weg wat kunt bijspijkeren. Echt een onderwijs op maat dus."

Beluister hier het hele gesprek met Ben Weyts in "De ochtend" op Radio 1. De tekst gaat daaronder voort. 

Van de 35 miljoen euro zullen scholen die verhoudingsgewijs meer kinderen hebben die sociaal-economisch kwetsbaar zijn, meer middelen krijgen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

De Vlaamse regering heeft intussen 35 miljoen euro extra vrijgemaakt waarmee de scholen zich kunnen uitrusten met de nodige laptops en programma's. 

Weyts erkent dat afstandsonderwijs minder evident is voor kinderen uit kwetsbare gezinnen, gezinnen in armoede. "Daarvoor hadden we al dat laptopproject opgezet. Maar de nood is nog groter. Van de 35 miljoen euro zullen scholen die verhoudingsgewijs meer kinderen hebben die sociaal-economisch kwetsbaar zijn, meer middelen krijgen."

Maar kan een onderwijs op maat niet ook ín de klas? Daar geeft de minister in "Het Journaal" niet duidelijk een antwoord op. "We maken van een nood een deugd. We moeten sowieso één dag thuisonderwijs organiseren, dus dit kan een opportuniteit zijn. Alle varianten zijn mogelijk. Het is niet omdat het voor een kleine minderheid moeilijker is dat we de grote meerderheid daarvan moeten onthouden." Of het een verplichting zal worden? "Dat zullen we nog wel zien. We zullen de bezorgdheden zeker goed bekijken."

Bekijk hieronder het studiogesprek met Ben Weyts over afstandonderwijs: 

Videospeler inladen...

Goed idee?

Pedagoog Pedro De Bruyckere vindt dat een prima idee, maar vindt wel dat we toch moeten uitkijken. "Zo zien we in het buitenland dat dat ook de ongelijkheid kan vergroten, los van toegang tot technologie." 

En er zijn nog meer ethische elementen aan de digitalisering van onderwijs waar weinig over wordt gesproken, zegt hij. "We zien bijvoorbeeld dat bepaalde leerstoornissen door technologie slechter behandeld worden, waardoor je een voor- of nadeel krijgt. We zien ook dat bepaalde silo's ontstaan, waarbij scholen afhankelijk worden van bepaalde spelers of van 1 grote speler. Er zijn heel veel vragen rond data: bij wie horen die, wat mag daarmee gebeuren?"

Bottomline, zegt De Bruyckere: "Als we echt spreken over het verankeren van afstandsonderwijs, moeten we daar echt wel over nadenken en daarbij stilstaan."

(lees verder onder de video)

Bekijk hieronder de reactie van Lieven Boeve, topman van het Katholiek Onderwijs, over afstandsonderwijs:

Videospeler inladen...

Koepels reageren: "Aanvullend" en "vrije keuze voor de scholen"

Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen staat zeker niet weigerachtig tegenover het idee van Weyts. "Meer nog, wij hebben vorige week zelf op tafel gelegd dat dat afstandsonderwijs niet alleen nuttig is in coronatijden, maar dat dat ook kan worden verankerd in de onderwijswetgeving."

Volgens hem hebben sommige scholen die manier van werken gezien als een goede aanvulling op hun normale werkwijze. "Vandaar dat we dat als mogelijkheid willen blijven verankerd zien. Niet als verplichting, omdat scholen vrij moeten zijn in de keuze of ze dat in hun programma opnemen."

Ook bij de koepel van het gemeenschapsonderwijs (GO!) staan ze open voor het idee, maar zien ze het ook meer als een aanvulling: "We vinden het belangrijk dat leerlingen naar school kunnen komen", benadrukt topvrouw Raymonda Verdyck. "Die socialiserende rol is heel belangrijk. Afstandsonderwijs zien wij als iets aanvullends op het normale schoolleven."

"Wij benutten ook al die digitale tools, ook buiten coronatijden, om leerlingen bijvoorbeeld extra instructies aan te bieden of om langs die weg thuis extra oefeningen te maken. Maar nogmaals: voor ons dient dat als aanvulling, niet als iets dat het onderwijs op school kan vervangen."

Meest gelezen