Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Europees president Charles Michel reageren erg negatief op de nieuwe veiligheidswet.
Volledig scherm
Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Europees president Charles Michel reageren erg negatief op de nieuwe veiligheidswet. © EPA

Wereldwijd kritiek op Chinese veiligheidswet Hongkong: “Zeer negatieve gevolgen”

De internationale gemeenschap reageert kritisch en bezorgd op de goedkeuring van de veiligheidswet voor Hongkong door het Chinese Volkscongres. Onder andere de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Japan hebben al gereageerd op het nieuws over de wet, waarmee China volgens critici pro-democratische betogers in Hongkong wil muilkorven. De Verenigde Staten namen al maatregelen tegen China. De regeringsleider van Hongkong, Carrie Lam, verdedigt de wet wel.

10 reacties

  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Sommigen dromen. Als Hongkong of Macau zich zouden afscheuren staan er de volgende dag tanks op elke hoek van de straat in die steden. En de rest van de wereld zal enkel maar toekijken. Zoals destijds in Hongarije en Tsjecho-Slowakije met de Russen. China heeft wel een afspraak geschonden. Maar behalve politieke en economische sancties kunnen we daar niets tegen doen.
  • Willy Bogaert

    4 jaar geleden
    Goed verderwerken met China en Europa verder blijven uitverkopen . We zijn goed bezig nu en in het verleden .Zie maar de fusie Alstom en Siemens ,wat een dikbetaalde klucht
  • Alfons Vanacker

    4 jaar geleden
    @Etienne De Pauw, Hongkong is Chinese bezit sinds 1997. Als ik jou begrijp kan elke staat in America zich zo maar afscheuren van America. Ik zou graag eens willen zien wat er zou gebeuren in dat geval.
  • François Bogaert

    4 jaar geleden
    Europa is niet te spreken over de nieuwe Chinese wet, waardoor iemand met een vlag voor onafhankelijkheid veroordeeld kan worden tot gevangenis straf. Waar was Europa toen een Europees "democratisch" land iemand veroordeelt tot 9 a 13 jaar met als rede, zij wenste onafhankelijkheid Catalonië maw. Als `Spanje dit mag doen zonder Europese afkeuring laat Europa zijn mond dan houden wat China betreft
  • An Vanden Bossche

    4 jaar geleden
    China had grootse festiviteiten opgezet bij de hereniging met China. Geen enkele Hong Konger was daar blij mee, zij vinden dat ze door China bezet zijn. Je kan dat ook zien in het speciaal daartoe opgerichte megamuseum. Wellicht de enige plaats in het centrum waar je niet vertrappeld wordt door de volksmassa: het is leeg.