Vier bejaarde Kenianen trokken bijna 10 jaar geleden naar het Britse gerechtshof om de regering ter verantwoording te roepen voor de gruweldaden uit het koloniale tijdperk.
Volledig scherm
Vier bejaarde Kenianen trokken bijna 10 jaar geleden naar het Britse gerechtshof om de regering ter verantwoording te roepen voor de gruweldaden uit het koloniale tijdperk. © AFP

Moet België ook schadevergoeding aan Congo voor koloniaal verleden? Deze landen betaalden al voor daden uit hun geschiedenis

Of België ooit (een) schadevergoeding(en) voor haar koloniale daden zal moeten betalen, is nog lang niet zeker. In het verleden zijn er wel al herstelbetalingen gebeurd door andere landen voor daden uit hun geschiedenis, al is dat een complexe zaak.

78 reacties

  • Martin Van Lersberghe

    3 jaar geleden
    enerzijds heb je de ontwikkelingshulp wat in mijn ogen diende om een land zo snel mogelijk leeg te roven door aanleg van de infrastructuur, anderzijds heb je de families die zich stinkend rijk hebben gemaakt in deze landen, dat zij dan ook maar deze vergoedingen betalen in plaats van de belastingbetalers!
  • Paul Van Hooland

    4 jaar geleden
    Mobutu kwam iedere maand 80miljoen Bfr. ophalen , vele jaren naëen. Dus, dat is allemaal al betaald .
  • Stephan Priem

    4 jaar geleden
    Dat koninklijke familie en de Societé General en vele andere die zich verrijkt hebben op de kap van de Congolees maar er eens hun duitje in het zakje doen.
  • Jan Jets

    4 jaar geleden
    ik ben 48, al vanaf mijn kindertijd wordt er elk jaar geld gevraagd voor Afrika, en nog steeds is daar niks veranderd. Waar gaat dat geld dan naartoe ?
  • Marie Vandam

    4 jaar geleden
    Ze krijgen al elk jaar rond de 30 miljoen..of verdwijnt dat geld ??