Archiefbeeld, de Congolese president Félix Tshisekedi en koning Filip.
Volledig scherm
Archiefbeeld, de Congolese president Félix Tshisekedi en koning Filip. © BELGA

HET DEBAT. Moet België na spijtbetuiging koning Filip ook een schadevergoeding betalen voor koloniaal verleden? Dit is jullie mening

Koning Filip heeft zijn “diepste spijt” betuigd in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi voor de geweld- en gruweldaden die onder het bewind van Leopold II, zijn betovergrootoom, werden gepleegd. Moet België na de spijtbetuiging ook een schadevergoeding betalen voor haar koloniaal verleden? Eerder vandaag lieten we experts aan het woord. Nu is het jullie beurt: dit zijn de boeiendste reacties.

38 reacties

  • Jan Wuyts

    4 jaar geleden
    Pure waanzin, dat geld verdwijnt in de zakken van de elite. Bij elke euro aan "investering" moet er één bijgelegd worden ten bate van een lokale "belanghebbende". Corruptie is van alle tijden, trouwens ook hier in België, alles toegedekt met de mantel van wederzijds belang... en de kleine burger mag het allemaal ophoesten.
  • Wilfried Vanden Berg

    4 jaar geleden
    Congo is een bodemloze put , waar al het geld dat zelfs Sinterklaas De Croo gaat uitdelen , altijd in de zakken van die corrupte politiekers daar verdwijnt . Maar ofwel is men te stom in Brussel, ofwel hebben bepaalde politiekers daar belang bij dat dit gebeurt, ofwel is het gewoon een traditie dat men het geld van de werkende bevolking van België daar gratis en voor niks gaat uitdelen .Puur voor eigen belang en verrijking . Ik denk dit laatste .
  • Lucien Mertens

    4 jaar geleden
    Sorry hoor, maar deze schadevergoeding wordt al decennialang door België en zijn burgers betaald, dat ze veelal niet ten goede komt aan de mensen waar ze voor bedoeld is kan men bezwaarlijk de betalers/schenkers aanrekenen...hou dus maar gauw op met deze platte onzin. Hoog tijd dat Congo zélf zijn problemen oplost.
  • Anne Callebaut

    4 jaar geleden
    Er ligt nog voor honderden miljoenen goud in banken van Europa ze hebben nog honderden kastelen over geheel Europa die eigendom zijn van de vorige presidenten van Congo en die enkel beheerd worden door een elite familie van die presidenten,dat ze die boel verkopen en ze hebben geld genoeg inplaats onze zakken leeg te maken en dat de de vader van Filipperken ook eens wat miljarden terug geeft.Nogmaals de echte Vlaming heeft hier niets mee te zien.
  • John Jonckers

    4 jaar geleden
    Wat er gebeurd is in Congo, is gebeurd in Congo. Belgie had er inderdaad de hoofdrol in, maar geld geven aan een land dat corrupt is. Daar zijn beter andere manieren voor waarbij de doorsnee Congolees wel bij geholpen wordt. Steun liever zo projecten die rechtstreeks een invloed hebben op de levenskwaliteit en omgeving van de Congolezen met de jaarlijkse dotaties van de leden van de koninklijke clan zodat zij geraakt worden in het diepste van hun portefuille. Hoe groot zal hun spijt dan nog zij