Direct naar artikelinhoud
Interview

Van Ranst over nieuwe coronahaarden in Europa: ‘Reis liever niet. Je vermijdt problemen’

Marc Van Ranst.Beeld VTM Nieuws

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Spanje aangepast nadat Lerida en omgeving in lockdown is geplaatst. Ook elders in Europa duiken nieuwe brandhaarden op. “En zo zal het de hele zomer zijn”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Reis liever niet.” Momenteel beslissen experts of teruggekeerde reizigers als ‘hoog risico’ beschouwd worden en eventueel in quarantaine moeten.

Video wordt geladen...

‘Marokko legt totale lockdown op in toeristische havenstad met 300.000 inwoners’. ‘Ook gebied in noordwesten van Spanje opnieuw in lockdown’. ‘Aantal besmettingen stijgt in enkele Italiaanse regio’s’. Het zijn maar enkele krantenkoppen van de afgelopen dagen. Sinds 1 juli zijn ook een twintigtal wijken rond Lissabon, de hoofdstad van Portugal, afgesloten.

De zomervakantie is nog geen week ver en overal duiken nieuwe brandhaarden op. “Hier had ik voor gewaarschuwd”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Je hoeft geen geweldige kristallen bol te hebben om dit te voorspellen. Het is een voorteken voor de zomer waarin we zo’n nieuws wel vaker zullen lezen. Waarschijnlijk niet alle dagen, maar het zal niet veel schelen. Vandaag hebben we het geluk dat het om niet zo toeristische streken gaat, maar dat kan snel anders zijn. En dan moeten we nog beslissen wat we met reizen buiten Europa gaan doen.”

Geen repatriëringsvluchten

“Ik besef dat het voor de overheid heel moeilijk is om reizen te verbieden, maar ik zou niet reizen”, benadrukt Van Ranst. “Iedereen was klaar voor een vakantie in eigen land. Het is een stuk veiliger én je vermijdt problemen. Want weet dat als je daar nu zit, je niet zomaar wegraakt. De overheid zal geen repatriëringsvluchten sturen en een verlengd verblijf betaal je zelf. Wie nu reist, bouwt veel meer onzekerheid in dan vroeger. Al houden sommigen blijkbaar van avontuur.”

Het reisadvies voor Spanje is sinds zaterdag van groen in oranje veranderd. Niemand mag het district El Segria - een landelijke omgeving waar het aantal besmettingen fel is gestegen - in of uit. Volgens Buitenlandse Zaken is het aantal Belgen dat er verblijft “zeer beperkt”. Belgen die met het vliegtuig uit Spanje terugkeren, moeten wel een document invullen en aangeven waar ze zijn geweest en met wie ze contact hadden. “We vragen hen ook om zich te laten testen bij de huisarts en thuis vrijwillig in quarantaine te gaan”, zegt federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

Vanavond beslissing over quarantaine

Teruggekeerde reizigers uit streken met besmettingen verplichten in quarantaine te gaan, kan de overheid niet. Die beslissing ligt bij de deelstaten. “Wanneer iemand besmet is, is daar wel een wetgeving over en dan kan quarantaine makkelijk”, zegt Van Ranst nog. “Maar dat gaat niet op basis van preventieve maatregelen. We weten ook niet waar die mensen overal geweest zijn, zeker niet als ze met de auto reizen.”

Momenteel zitten de experten van de Risk Management Group wel samen om te kijken of ze teruggekeerde reizigers uit sommige regio’s kunnen beschouwen als ‘hoogrisicocontacten’. Dan zou verplichte quarantaine wel mogelijk zijn.

De vergadering kwam er op vraag van de Vlaamse overheid. “Bij mensen die uit een regio uit het buitenland met een uitbraak komen, is het minder evident om snel te achterhalen of zij hoogrisicocontacten hebben gehad. Wij hebben daarom vanuit Vlaanderen gevraagd dat de groep experts zo snel mogelijk kan samenkomen om te bekijken hoe we moeten omgaan met deze terugkeerders en om te bekijken of we hen standaard als hoogrisicocontacten moeten beschouwen, zodat zij ook standaard getest moeten worden en in thuisisolatie gaan”, luidt het. In de loop van de avond wordt een beslissing verwacht.

Bij de Belgen die in maart uit China teruggehaald waren, kon quarantaine (toen in het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis, red.) alvast wel. “Daar speelden andere dingen”, zegt Van Ranst. “Quarantaine was eerst en vooral een voorwaarde die China ons oplegde vooraleer het landgenoten uitstuurde. En op het vliegtuig hadden ze ook allemaal een papier ondertekend dat ze ermee akkoord gingen.”