Direct naar artikelinhoud
Haatspraak

Jessika Soors (Groen) deelt haatberichten na televisiedebat Vlaams Belang

Groen-Kamerlid Jessika Soors.Beeld BELGA

In een filmpje op haar sociale media deelt Jessika Soors (Groen) de honderden haatberichten die ze kreeg na haar debat met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in het canvasprogramma Terzake

en

Video wordt geladen...

Volgens de politica zijn dergelijke berichten schering en inslag op sociale media. Ze vraagt daarom dat iedereen die daar van getuige van is, zulke berichten steeds rapporteert. Groen wil bovendien meer structurele oplossingen en vraagt dat elke vorm van haatspraak voor de correctionele rechtbank wordt gebracht. 

Groen-politica Jessika Soors leest in een filmpje op haar sociale media voor uit de “honderden berichten” die ze ontving na haar debat met Tom Van Grieken over jihadisme en extreem-rechts. In de haatberichten worden zij en haar familie uitgescholden en bedreigd, vaak door anonieme accounts. Om een einde te stellen aan het verspreiden van zulke berichten, vraagt ze dat iedereen die ze tegenkomt de berichten zo veel mogelijk rapporteert.

Maar Soors vraagt meer dan het rapporteren van die haatverspreiders. Zij en haar partij willen dat artikel 150 van de grondwet wordt aangepast zodat elke vorm van haatspraak op dezelfde manier kan worden behandeld voor de correctionele rechtbank. “Het debat mag en moet stevig gevoerd worden. Maar er is een grens als er wordt aangezet tot haat, discriminatie en geweld. Door alles voor de correctionele rechtbank te brengen, pakken we alle haat op dezelfde manier aan”, legt Soors uit.

Het probleem is voor Soors het verschil tussen racistische en andere geschriften en verschil tussen geschreven en niet-geschreven haatboodschappen. Artikel 150 van de Grondwet bepaalt dat drukpersmisdrijven met motief van homofobie, discriminatie op basis van religie en van personen met een handicap voor assisen moeten verschijnen. Geschreven haatberichten met motief van racisme of xenofobie vallen niet onder artikel 150 en komen voor correctionele rechtbank. “Dat zorgt voor veel onduidelijkheid en straffeloosheid. De afgelopen 50 jaar zijn er maar twee drukpersmisdrijven voor assisen verschenen.”

Het Kamerlid benadrukt dat haar voorstel vooral voor een efficiënte bestraffing moet zorgen, maar in geen geval de vrijheid van meningsuiting aantast. “Maar oproepen tot haat, geweld of discriminatie gaat te ver. Er worden geen extra strafbare zaken toegevoegd. Het gaat er om hoe er wordt vervolgd. Door alles voor de correctionele rechtbank te brengen, maken we komaf met de onduidelijkheid en straffeloosheid.”