Direct naar artikelinhoud
InterviewJessika Soors

‘Ik word echt niet gelukkig als ik reacties op Theo Francken zie’: Jessika Soors (Groen) over haatspraak

Jessika Soors.Beeld Wouter Van Vooren

Kamerlid Jessika Soors (Groen) wil dat elke vorm van haatspraak voor de correctionele rechtbank komt. Zelf wordt ze al dagenlang bedolven onder de bagger na een debat op Terzake met Vlaams Belang-kopstuk Tom Van Grieken.

Bekijk nu: Jessika Soors leest reacties voor

Video wordt geladen...

In een filmpje op sociale media getuigt u over de tonnen seksistische en racistische opmerkingen die u over u heen krijgt. Was dat de trigger voor dit voorstel?

“Neen, het initiatief hebben we al in november genomen. Naar aanleiding van de stroom aan haatberichten over transmigranten die toen omkwamen voor de kust van De Panne, heb ik in het parlement voorgesteld om snel werk te maken van haatspraak. Kamervoorzitter Patrick Dewael is daar op ingegaan en zo is het terechtgekomen in de commissie Grondwet. Daar is woensdag een eerste hoorzitting georganiseerd met onder meer Unia en een aantal grondwetexperten.

“Wat ik de afgelopen dagen zelf heb meegemaakt, maakt het helaas wel brandend actueel. Als politica ben ik gewend dat er stevig gedebatteerd wordt, maar er is een grens. Ik zou liegen als ik zeg dat het mij niet raakt, als mens, wanneer iemand mij toewenst dat er slachtoffers vallen in mijn familie vallen bij een aanslag. Mijn broer is gewond geraakt tijdens de aanslagen op Zaventem. Het gaat echter niet alleen over mij. Ik heb vandaag heel wat berichten gekregen van mensen die het zelf elke dag meemaken.”

Wat ligt er precies op tafel?

“Ons voorstel is om alle inbreuken van haatboodschappen voor de correctionele rechtbank te brengen. Artikel 150 van de Grondwet stelt op dit moment dat drukpersmisdrijven voor assisen moeten verschijnen, alleen als het gaat over racisme of xenofobie komen geschreven haatberichten voor de correctionele rechtbank. Als Sharia4Belgium dus via een geschreven tekst oproept om alle homo’s levend te verbranden, moet dat voor een volksjury komen. Zoiets is in de praktijk twee keer voorgekomen in de laatste vijftig jaar.

“Daarnaast stellen we ook vast dat er een ongelijkheid is tussen geschreven en niet-geschreven boodschappen, wat vooral problemen geeft op sociale media: een filmpje valt niet onder drukpersmisdrijven. Ook dat willen veranderen. Let wel, het soort haat dat strafbaar is, willen we daarom niet uitbreiden. Een ongezouten mening mag nog steeds.”

Voelen daders zich in de huidige situatie ongenaakbaar?

“Er is inderdaad het effect op daders, zij komen er nu bijna altijd mee weg. Maar omgekeerd hoor ik bij Unia dat het naar slachtoffers toe ook heel belangrijk is. Mensen die klacht indienen en juridisch in hun recht zijn maar toch geen rechtspraak kunnen krijgen, is een verkeerd signaal.”

Wat met anonieme accounts?

“Dat zal altijd een grote uitdaging blijven, maar ik merk wel grote verschillen tussen platformen. Op Twitter zie je vaak die anonieme trollen, op Facebook kwamen sommige haatberichten de voorbije dagen ook van persoonlijke accounts.”

Hebben we niet te lang gedacht dat Facebook of Twitter wel zelf zouden ingrijpen?

“Ze schieten duidelijk tekort, en dat laten bepaalde adverteerders nu duidelijk merken. Maar ook als samenleving moeten we een signaal geven dat we dit soort haatboodschappen niet meer dulden, en dat is een boodschap die politiek overstijgt. Ik word echt niet gelukkig als ik sommige reacties op Theo Francken zie.”