Direct naar artikelinhoud
Europees voetbal

Manchester City krijgt goed nieuws: internationaal sporttribunaal TAS schrapt Europese schorsing

Kevin De Bruyne.Beeld AFP

Manchester City wordt dan toch niet uitgesloten van Europees voetbal. Het internationaal sporttribunaal (TAS) heeft de schorsing die de UEFA had opgelegd voor gesjoemel met de Financial Fair Play ongedaan gemaakt. De boete van 30 miljoen euro die de UEFA had opgelegd is teruggebracht naar 10 miljoen euro.

en

De UEFA sloot de nummer twee van de Premier League voor twee jaar uit van deelname aan de Champions League en Europa League voor “ernstige schendingen” van de financiële spelregels. City vreesde dat veel topspelers zouden willen vertrekken als het de komende twee seizoenen niet in de Champions League kon uitkomen. City zou bovendien miljoenen euro’s aan inkomsten mislopen.

Maar dat gebeurt dus niet. Geen schorsing en geen boete van dertig miljoen euro. City is wel schuldig bevonden aan het niet meewerken met de UEFA, maar niet aan het breken van de FFP-regels. Volgens de UEFA zou City sponsorbijdragen voor een te groot bedrag hebben bijgeschreven op de balans. Daardoor kon de club meer uitgeven zonder de regels te overtreden. Maar het TAS oordeelt dat die beschuldigingen ofwel niet vastgesteld, ofwel verjaard zijn en dat het opleggen van een Europese schorsing daarom “onjuist” is.

Overgewaardeerde sponsorcontracten

De financiële controlekamer van de UEFA, onder leiding van ex-premier Yves Leterme, oordeelde dat Manchester City voor twee seizoenen uit Europa moest worden geweerd vanwege inbreuken op de Financial Fair Play-regelgeving door middel van overgewaardeerde sponsorcontracten. Daardoor kon de club meer uitgeven zonder de regels te overtreden. Maar het TAS stelde vast dat “de meeste beschuldigingen ofwel niet vastgesteld, ofwel verjaard zijn” en dat het opleggen van een Europese schorsing daarom “niet correct” is.

Manchester City laat in een eerste reactie op de clubwebsite weten de beslissing van het TAS “te verwelkomen” en zegt het volledige vonnis van het TAS af te wachten. Dat wordt in de loop van de volgende dagen vrijgegeven.