Direct naar artikelinhoud
De beste series

Nét niet goed genoeg: deze tv-reeksen schopten het niet tot in de ‘21 beste’-selectie van onze lezers

Kevin Spacey en Robin Wright in House of Cards.Beeld RV/Netflix

De hele zomer lang kiest De Morgen de beste 21 cult-items van de 21ste eeuw. Morgen maken we hier de eerste Top 21 bekend, met de beste internationale tv-reeksen in de volgorde die u bepaald heeft. Als voorsmaakje voor morgen krijgt u hier alvast de 10 series die de top net niet gehaald hebben.

31. De Ronde

Ook België maakt deel uit van de wereld, en dus staan er ook reeksen van bij ons in deze top. De vormelijk en inhoudelijk gedurfde VRT-serie uit 2011 van Jan Eelen over levens die samenvallen tijdens een editie van de Ronde van Vlaanderen heeft de ultieme top niet gehaald, maar een eervolle vermelding is wel verdiend. Niet de laatste keer dat we Eelen zullen tegenkomen in de ‘Beste 21’!

Te zien op Telenet

30. The Crown

Hoe zou het leven eruit gezien hebben van de machtigste en rijkste vrouw ter wereld? Die eenvoudige pitch levert nu al drie seizoenen intelligent kijkplezier op met The Crown, de deels fictieve biografische reeks over het leven van de Britse koningin Elisabeth. Uitblinkers in deze vrij klassieke reeks zijn de acteurs, met Elisabeth-vertolkers Claire Foy en Olivia Colman op kop. 

Te zien op Netflix

29. Six Feet Under

Deze serie over een kijvende en krasselende familie begrafenisondernemers heeft een nieuwe betekenis gegeven aan de term dark comedy. Over het afleggen van het lichaam van overledenen worden de meest ingewikkelde familie-intriges besproken en bedisseld. In beeldvoering en scenario werd deze klassieker uit de eerste generatie HBO-‘bingeseries’ (2001-2006) een inspiratie voor vele series, zoals Van vlees en bloed of Clan bij ons.

Te zien op Telenet Tv

28. House of Cards

Kleine verrassing dat dit politieke drama over de op- en ondergang van de cynische machtspoliticus Frank Underwood (Kevin Spacey) en zijn even machiavellistische echtgenote Claire (Robin Wright) niet in de eindrangschikking staat. De serie (2013-2018) sluit aan bij de cynische kijk van dit tijdsgewricht op politiek als machtsspel, maar heeft minstens één groot minpunt: de veel te lang gerekte en ongeloofwaardige plot van de laatste seizoenen.

Te zien op Netflix

Kevin Spacey in House Of Cards.Beeld © David Giesbrecht / Netflix/The

27. The Killing

Nog zo’n pionierreeks die misschien een tikje hoger verwacht was. The Killing voerde de stroom donkere Scandinavische crimiseries aan. Dankzij onder meer het Deense The Killing (2011-2014) ofte Forbrydelsen kreeg de wereld de smaak te pakken van verslavende series met ingewikkelde plotwendingen, slopende cliffhangers en protagonisten die zelf emotioneel diep verweven raakten in het verhaal.

Netflix toont een Amerikaanse remake. Het origineel is bij Telenet te vinden

26. Stranger Things

Series verslinden, allemaal goed en wel, maar hoe hou je het jongere volk aan het scherm gekluisterd? Stranger Things (gestart in 2016) speelde streaminggigant Netflix het antwoord in handen. Met een bijna onnavolgbare mix van sciencefiction en beschaafde horror blijkbaar. Deze serie, waarvan het vermoedelijke slotseizoen op komst is, zal de tv-geschiedenis ingaan als de schets van een generatie.

Te zien op Netflix

Noah Schnapp, Finn Wolfhard, Gaten Matarazzo en Caleb Mclaughlin in Stranger Things.Beeld AP

25. Bojack Horseman

Deze animatiereeks over een norse, mismoedige mislukte acteur in de vorm van, jawel, een paard is een kloeke hype. Dat blijkt niet voldoende voor een topnotering, maar Bojack Horseman (2014-2020) is wel de hoogste animatieserie in deze lijst. Heerlijke serie voor wie zijn humor het liefst cynisch en het leven liefst uitzichtloos heeft.

Te zien op Netflix

24. Downton Abbey

Britser dan Downton Abbey worden tv-series niet gemaakt. De ‘upstairs downstairs’-verhaallijn en de traditionele beeldvoering doen vermoeden dat de reeks een jaartje of dertig oud is, maar in werkelijkheid startte ze pas in 2011 op de Britse zender ITV. Miljoenen kijkers raakten niettemin wereldwijd in de ban van dit oerklassieke feuilleton over de klasseverschillen in het Britse Empire.

Te zien op Amazon Prime

Jim Carter in Downton Abbey.Beeld /

23. Babylon Berlin

Niet alleen de VS, maar ook Europa bekwaamt zich in prestigieuze big budget-reeksen, met de ambitie van volwassen cinema. Het Duitse Babylon Berlin (vanaf 2017) is een recente voltreffer: een politiethriller gesitueerd in de Weimar-republiek van de jaren 20 en 30. Prachtige reeks voor wie nu meteen iets wil gaan ‘bingen’.

Te zien op Lumièreseries, Telenet Play en op VRT Nu

22. Eigen kweek

Een beetje onverwacht is de tragikomische VRT-reeks Eigen kweek uitgegroeid tot een van de grote kijkcijferkanonnen van de jongste jaren. De reeks toont het gewroet van een West-Vlaamse landbouwersfamilie die de zaken probeert te diversifiëren door zich op de wietteelt te gooien. Breaking Bad in de polders, zeg maar, met stervertolkingen van onder meer Wim Willaert en Dirk Van Dijck.

Te zien op Netflix

Eigen Kweek.Beeld VRT - Lies Willaert

Wie haalt de ‘Beste 21 Tv-series’? U leest het morgen in De Morgen.