© Zoonar.com/Thomas Males - creative.belgaimage.be

Caroline Verstraete keerde halsoverkop uit Zweden terug: "Hoe kan land in nog geen week drie keer van kleur veranderen?"

De Vlaamse Caroline Verstraete keerde halsoverkop terug uit haar vakantie in Zweden toen het land "code rood" kreeg. Vanmiddag veranderde dat plots naar "code oranje". "Frustrerend", getuigt Verstraete in "De wereld vandaag". "Hoe kan een land in nog geen week tijd drie keer van kleur veranderen?" Peter Cornelis en Vincent Maes geven hun kijk op de zaak in "Het Journaal". 

"Gefrustreerd." Zo voelt de Vlaamse Caroline Verstraete zich. "We waren donderdag in Denemarken, hebben gewacht tot Zweden een groene zone werd en zijn vrijdag naar Zweden gegaan. Op zondagavond ging het plots van groen naar rood." En dus besliste Verstraete om haar vakantie af te breken en vroeger terug naar huis te gaan. "Als ik twee weken in quarantaine moet, dan komt mijn werk in gedrang en breng ik het verlof van collega's in gevaar."

Want, code rood betekent: een verplichte quarantaine en een test om vast te stellen of je besmet bent met corona. 

Maar vanmiddag veranderde Zweden plots van een rode in een oranje zone. "Hoe kan een land in nog geen week tijd drie keer van kleur veranderen? Onder oranje had ik kunnen blijven. Nu ben ik zeven dagen weggeweest, waarvan ik er drie gereden heb."

Hoe kan een land in nog geen week tijd drie keer van kleur veranderen?

Caroline Verstraete - reiziger die terugkeerde uit Zweden

Intussen is Verstraete al terug thuis. "In quarantaine. Ik heb me gisteren laten testen, het resultaat is negatief. Maandag moet ik terug voor een tweede test."

Verstraete begrijpt ook niet waarom Zweden niet opgedeeld werd in regio's, die meer of minder risico inhouden - zoals dat bijvoorbeeld met Spanje gebeurt. "Wij zaten met de camper in het uiterste zuiden. We hebben gewandeld en gefietst. Eigenlijk hebben we tussen de koeien geleefd. Daar zijn er veel minder besmettingen dan bij ons. Dit is de wereld op zijn kop. Onze vakantie is gebroken, we hebben heel wat kosten gemaakt op korte tijd, het had helemaal anders kunnen zijn."

Ik ben bereid om mij aan alle maatregelen te houden, maar hoe kan je dit nog serieus nemen?

Caroline Verstraete - reiziger die terugkeerde uit Zweden

Ze besluit: "Ik ben bereid om mij aan alle maatregelen te houden, maar hoe kan je dit nog serieus nemen?"

Een vorm van compensatie was zeker op zijn plaats geweest voor het afbreken van onze reis

Peter Cornelis in "Het Journaal"

"Gisteravond aangekomen hier in België. Vanochtend zijn we naar de huisarts geweest om onze COVID-testen te ondergaan. Vrijdag krijgen we daar resultaat van. Dus we zitten hier twee weken in quarantaine." Cornelis laat het daarbij niet. "We verwachten nu toch op zijn minst wat duidelijkheid van FOD Buitenlandse Zaken over wat we nu moeten doen. Een vorm van compensatie was zeker op zijn plaats geweest voor het afbreken van onze reis." 

Stel dat we achteraf in quarantaine moeten zitten, dan hebben we het daarvoor over

Vincent Maes in "Het Journaal"

Vincent Maes, die met vrienden op kanotrip is in Zweden, is wel tevreden met code oranje. "We zitten daar in de natuur, in een kano. We komen daar amper in contact met andere mensen", legt hij uit. "We waren enorm teleurgesteld en zijn nu heel enthousiast dat het toch mag doorgaan. En stel dat we achteraf in quarantaine moeten zitten, dan hebben we het daarvoor over."   

Bekijk hier de getuigenissen van Peter Cornelis en Vincent Maes in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Reisorganisatie Nordic, die gespecialiseerd is in reizen naar Scandinavië, wil gerechtelijke stappen ondernemen tegen de overheid. Bekijk hier zaakvoerder Maarten Raes in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen