Informatica-sector komt in andere gedaante uit de coronapandemie

De wereldwijde informatica-industrie zal dit jaar een omzet van 3.500 miljard dollar realiseren. Dat betekent een daling met 7,3 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Gartner. Volgens de onderzoekers zullen daarbij nagenoeg alle sectoren, onder invloed van de corona-pandemie, een terugval laten optekenen.

Tegelijkertijd wijzen de analisten erop dat ook een snel herstel mag worden verwacht.

Hardware

Uit het rapport blijkt dat de sector van de hardware de zwaarste klappen zal moeten incasseren. Vele bedrijven zullen immers door de coronacrisis aangezet worden om nieuwe investeringen in infrastructuur te herzien of uit te stellen. Gewag wordt gemaakt van een daling met 16 procent tot 597 miljard dollar.

‘Thuiswerk heeft in de beginfase van de pandemie wel een tijdelijke piek in de verkoop van apparaten veroorzaakt, maar de omzetpiek van vorig jaar zal zeker niet worden gehaald,’ zeggen de onderzoekers.

De communicatiesector zou volgens Gartner het meest gespaard blijven. Hier zou sprake zijn van een daling met 3,3 procent tot 1.326 miljard dollar. De uitgaven aan datacenter-systemen zouden met 10 procent krimpen tot 188 miljard dollar, terwijl informatica-services een terugval met 6,8 procent tot ongeveer 969 miljard dollar zouden boeken. Bij de bedrijfssoftware moet een inkrimping met 5,7 procent tot 450 miljard dollar worden gemeld.

‘Er is echter hoop op een vlugge heropleving,’ betoogt John-David Lovelock, vice-president onderzoek bij Gartner. ‘De sector zal wellicht een sneller en sterker herstel kunnen laten optekenen dan de hele economie. Daarbij zal blijken dat vele bedrijven niet meer kunnen terugkeren naar hun vroegere processen, die door de impact van de coronacrisis achterhaald zijn geraakt.’

‘De pandemie heeft alle organisaties – van bioscopen tot banken – gedwongen om zich creatief op te stellen en alternatieven voor exclusief fysieke ervaringen aan te bieden. Sommige bedrijven zullen sneller de overstap naar de digitale omgeving moeten maken dan ze bij de aanvang van dit jaar hadden gepland.’

Abonnementen

Door de coronapandemie zijn bij vele bedrijven echter de financiële reserves aangetast. Tevens zal met wachttijden voor de aankoop van nieuwe producten rekening moeten worden gehouden. ‘Hierdoor zal de vraag naar abonnementsproducten en clouddiensten toenemen,’ zeggen de onderzoekers. ‘Klanten zijn immers onderzoek naar een afbouw van hun investeringskosten.’

Dit verklaart ook waarom infrastructure-as-a-service dit jaar op een groei van 13,4 procent tot 50,4 miljard dollar zou mogen verwachten. Voor volgend jaar wordt een verdere groei met 27,6 procent tot 64,3 miljard dollar in het vooruitzicht gesteld. ‘Door de aanhoudende lockdowns konden concepten zoals cloud-samenwerking en videoconferenties op een sterke interesse rekenen,’ aldus nog Gartner.

Meer