Alleen in De Panne werd het vandaag ‘zeer druk’

(archiefbeeld) ©  Fred Debrock

Het voorspelde mooie weer veroorzaakt zaterdagvoormiddag veel verkeer richting kust, maar van lange files is voorlopig geen sprake. Enkel twee zones in De Panne kleurden oranje, de code voor ‘zeer druk’. In Oostende zorgde het reservatiesysteem voor een goede spreiding over de verschillende stranden. Ook op de treinen was er geen overrompeling.

wle
Bron: BELGA

Door het voorspelde mooie weer is het zaterdag drukker dan normaal op de treinen richting kust. Dat is vernomen van spoorwegmaatschappij NMBS. De situatie is onder controle, dankzij de extra treinen die zijn ingelegd.

In de stations zelf wordt alles in goede banen geleid door spoorwegpersoneel. De reizigers worden gespreid over verschillende treinen, wat mogelijk is door de extra capaciteit die voorzien werd.

Stranden

Op de meeste stranden is het volgens de druktebarometer van Westtoer op zaterdagmiddag nog steeds ‘rustig’ of ‘gezellig’. Enkel in Blankenberge en De Panne is het al ‘druk’. Een bepaald deel van De Panne is volgens de barometer zelfs al ‘heel druk’. Dat zou te maken hebben met de markt die er vanmorgen plaats vond. Het gemeentebestuur van De Panne had uit voorzorg het aantal kramen beperkt. ‘De drukte zal zich na de middag verplaatsen richting Zeelaan en Zeedijk. Ook daar zijn de nodige maatregelen genomen’, klinkt het.

Ook in Blankenberge is één zone al sinds zaterdagmiddag geel, maar is volgens de politie van de zone Blankenberge/Zuienkerke alles vlot verlopen. Ten slotte was het volgens de druktebarometer ook druk in de Koksijdse winkelstraat, een zone in De Haan en twee zones in Knokke. Bepaalde rustige zones bleven zelfs de hele dag donkergroen, bijvoorbeeld in Zeebrugge, Mariakerke-Raversijde en tussen Middelkerke en Westende.

In Oostende werd voor het eerst gebruikgemaakt van een aanmeldingssysteem voor de drie drukste stranden. Van de 10.500 aanmeldingen hebben uiteindelijk 9.300 mensen effectief ingecheckt. Door de maatregel zaten de strandgangers goed verspreid over de verschillende stranden. Om alles in goede banen te leiden, zette stad Oostende meer dan honderd medewerkers van het zomerteam in. De situatie op het strand zelf werd gemonitord door de strandpolitie en met behulp van een drone.