Coronacrisis brengt ook minimumloon cacaoboeren in het gedrang

Cacao wordt met de grootste prijsdaling in een decennium geconfronteerd. Hierdoor dreigt echter ook een plan voor de introductie van een minimumloon voor de koffieboeren in Ivoorkusrt en Ghana in het gedrang te komen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gezegd. Analisten merken op dat de coronacrisis zwaar op de vraag naar cacao weegt.

Een aantal grote chocolademakers sloten vorig jaar een akkoord met de regeringen van Ivoorkust en Ghana om de cacaoboeren, die vaak amper 1 dollar per dag verdienen, een minimumloon te garanderen. Deze regeling zou in oktober in werking treden.

Maar het systeem van het minimumloon was gebaseerd op de veronderstelling dat de verkoopprijs van cacao eveneens boven een afgesproken minimumniveau zou blijven. Dat is echter niet gelukt. De coronacrisis heeft de vraag naar cacao tot het laagste niveau in bijna twee jaar doen terugvallen.

Onzekerheid

Verwacht wordt dat deze zwakke vraag zich bovendien nog een jaar lang zal blijven manifesteren. Woordvoerders van de lokale overheden zeggen dan ook dat het niet zeker is dat de beloofde minimumlonen zullen kunnen behouden blijven.

Volgens een aantal analisten zal de vraag naar cacao voor volgend jaar ongeveer 30 procent onder het gemiddelde niveau blijven. ‘Een zwakke cacaomarkt kan een goede zaak lijken voor de chocoladeconsumenten, die immers op lagere prijzen voor de grondstoffen kunnen rekenen,’ aldus Reuters. ‘Voor de cacaoboeren kan datzelfde prijsniveau echter tegelijkertijd hongersnood betekenen.’

‘Alleen al de sluiting van vele winkels tijdens de wereldwijde lockdown door de coronacrisis vormde een cruciale drempel die de impulsaankoop van chocolade ondermijnde. Dat heeft de omzet sterk aangetast. Nu wordt verwacht dat financiële problemen van vele consumenten de verkoop verder zal beperken.’

Overschotten

Gevreesd wordt dan ook dat de nieuwe oogst wereldwijd een groot overschot zal opleveren. Een rapport toont aan dat chocoladeproducent Barry Callebaut dit jaar een wereldwijde productie verwacht die de vraag met 317.000 ton zou overschrijden. Dat is het grootste overschot in vier jaar tijd. Ook toen bleven de wereldprijzen meer dan een jaar onder de normale niveaus.

Gevreesd wordt dat dit scenario zich ook nu zou kunnen manifesteren. Niet alleen de boeren zouden bovendien het slachtoffer van de lage prijzen kunnen worden. Ook sommige handelaren vrezen voor hun toekomst. Vooral een aantal kleinere handelshuizen zouden in het voortbestaan kunnen worden bedreigd.

Meer