Direct naar artikelinhoud
Beringen

Sciensano waarschuwt Beringen voor stijgend aantal nieuwe besmettingen

Na Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren is er nu ook in Beringen sprake van een verhoogde waakzaamheid nadat het aantal nieuwe coronabesmettingen in stijgende lijn gaat.Beeld Photo News

Gezondheidsinstituut Sciensano heeft de gemeente Beringen ervan op de hoogte gebracht dat twee van de drie parameters overschreden waren in Beringen. In de Turkse gemeenschap van Beringen zou een cluster van coronabesmettingen vastgesteld zijn. Dat melden verschillende media. 

en

In Beringen werden er in de week van 8 tot 14 juli 24 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners geteld. Dat komt overeen met 11 nieuwe besmettingen. Burgemeester Thomas Vints (CD&V) werd donderdag geïnformeerd door Sciensano en het agentschap Zorg en Gezondheid. “Men heeft dan het onderzoek gestart en gisteren heb ik een bericht gekregen dat men nog niet alle patiënten heeft kunnen bevragen. Daarop is men nog aan het wachten om te identificeren van waar het komt. Volgens verschillende media zou er een link zijn met de Turkse gemeenschap maar die informatie heb ik nog niet formeel gekregen.”

Ook in de aangrenzende gemeentes Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren werden relatief meer besmettingen vastgesteld in diezelfde periode. Ook die burgemeesters werden hiervan op de hoogte gesteld. Mogelijk gaat het om grensoverschrijdende besmettingen, maar dat kunnen de burgemeesters momenteel niet opmaken uit het cijfermateriaal dat Sciensano ter beschikking stelt.

Indicatoren

“Toen ik geïnformeerd werd door Sciensano donderdag verwees men naar de website. Zij contacteerden mij omdat er twee van de drie indicatoren waren overschreden. Toen ik ging kijken op de website, waren die indicatoren voor Beringen nog niet overschreden. Dan is het frustrerend dat men verwijst naar een website die niet actueel is.”

Het is dan ook niet duidelijk of de besmettingen in één of meerdere gezinnen zijn gebeurd of dat het gaat over individuele besmettingen. “Wel ben ik ondertussen op de hoogte gebracht dat er telkens twee collega’s van elkaar, dus vier personen, besmet zijn. Dus mogelijk is die besmetting werkgerelateerd. De burgemeesters moeten echt wel meer informatie krijgen om daarmee aan de slag te gaan.”

“Ik heb de huisartsen gisteren geïnformeerd en er komt binnenkort ook een overleg bij de gouverneur en het agentschap om te kijken of we korter op de bal kunnen spelen wat betreft contacttracing in Limburg zoals men in Antwerpen van plan is”, zo besluit de burgemeester.