Ben Weyts.
Volledig scherm
Ben Weyts. © Photo News

Centrale toetsen voor Vlaamse leerlingen vanaf 2023

Er komen voor het eerst centrale toetsen in Vlaanderen. Elke leerling zal in de loop van het leerplichtonderwijs vier keer zo'n centrale toets afleggen: aan het einde van het 4de en het 6de leerjaar en aan het einde van het 2de en 6de jaar secundair onderwijs. De eerste toetsen worden afgenomen in 2023, aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

28 reacties

  • Yves De Groote

    4 jaar geleden
    Ik hoop dat zulke toetsen zich niet beperken tot het opvragen van wat geheugenwerk om de centrale computer ter wille te zijn. Hopelijk wordt ook denkwerk, begrip, evolutie gepeild.
  • KITTY VAN DEN BOSSCHE

    4 jaar geleden
    Kan iemand Weyts en elke politici die de laatste maanden al die “geweldige” beslissingen hebben genomen (en veranderd, en weer hernomen en veranderd, etc etc) ook aub een bekwaamsheistest opleggen en jaarlijks een examen laten doen want bij velen is het verstand gestopt met werken vanaf de portefeuilles gevuld werden..
  • Bert Verplanken

    4 jaar geleden
    Haha tuurlijk zeggen de koepels dat scholen op ondersteuning moeten kunnen rekenen...ze willen zichzelf hiermee in leven houden. Katholiek onderwijs Vlaanderen pusht al jaren om te stoppen met klassieke examens/testen en te kiezen voor projectjes, permanent evalueren,...en de overheid komt dan af met een simpel examen/test. Heel goed bezig beste koepels?! Ook al beweren ze wrs van niet, koepels zijn mede verantwoordelijk voor de groter wordende administratieve lasten!
  • Johan Messeeuw

    4 jaar geleden
    Ik treed Heidi Van Laethem volledig bij. Minister Weyts beseft niet welke organisatie dit zal vereisen. Ons onderwijsniveau zal daardoor niet stijgen. Geef de leraren terug de nodige vrijheid om degelijk les te geven. Dit zal veel minder kosten dan al die extra testen waarvan ik dacht dat er al genoeg of te veel waren.
  • Emi Hergersberg

    4 jaar geleden
    ik ben gelukkig met pensioen en als ik het nog niet was dan werd ik waarschijnlijk ziek. of ik zich ander werk :-)p Geef leerlingen en leerkrachten eens de nadoge "rust" ipv geroutineerde stresskonijnen te kweken. Een goede leerkracht gaat uit van de mogelijkheden die leerlingen hebben en niet wat haalbaar moet zijn door een planning van hogerhand.