© REUTERS

Apple ziet iPhone-verkoop opnieuw dalen

Apple zag in het derde kwartaal de verkoop van de iPhone opnieuw dalen, waardoor de nettowinst met 27 procent is gedaald. Toch wist de technologiegigant de verwachtingen van de analisten te overtreffen.

In de maanden april, mei en juni verkocht Apple 40,40 miljoen iPhones, een daling van 15 procent vergeleken met het jaar voordien. Daarmee daalt de verkoop van de iPhone al voor het tweede kwartaal op rij. De nettowinst zakte van 10,7 miljard naar 7,8 miljard dollar, en de winst per aandeel kwam uit op 1,42 dollar, wat 4 procent beter is dan wat analisten voorspelden.

Tegelijkertijd liep de totale omzet terug van 49,6 miljard dollar naar 42,4 miljard dollar, ook beter dan de 42,1 miljard waar analisten op gehoopt hadden.

Voor het lopende kwartaal, waarin de nieuwe iPhone 7 wordt uitgebracht, verwacht Apple een omzet van 45,5 miljard tot 47,5 miljard dollar, alweer een overtreffing van de verwachtingen van marktkenners.

Apple is momenteel op zoek naar een manier om het succes van de iPhone te evenaren, die vele jaren goed was voor het grootste deel van de omzet en winst. Dat is nodig omdat het niet zijn enige topproduct is dat terrein verliest. De kwartaalcijfers voor de iPad daalde ook met 9 procent op jaarbasis, en die van de Mac-computer met 11 procent.

Voor de Apple Watch maakte het bedrijf geen specifieke cijfers bekend, maar de productgroep waar de smartwatch onder valt genereerde 16 procent minder omzet. Sinds de lancering van het horloge in april 2015 is er nog geen nieuw model verschenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer