Minister De Block na Overlegcomité: "Gesproken over verstrenging maatregelen, zowel nationaal als lokaal"

Op het Overlegcomité van de verschillende regeringen over de slechte coronacijfers is een verstrenging van de maatregelen besproken. Dat bevestigt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Er worden elke dag nu gemiddeld 175 besmettingen per dag vastgesteld in ons land en ook het aantal dagelijkse overlijdens door corona, en de ziekenhuisopnames, stijgen nu. Volg de belangrijkste updates hier.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates:

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land bijgestaan door experts is afgelopen. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is daar gesproken over een verstrenging van maatregelen. "Een verstrenging zowel nationaal, denk aan het meer dragen van een mondmasker." Die verstrenging komt er zo goed als zeker. 

"Maar ook lokaal moeten er door de burgemeesters meer maatregelen genomen kunnen worden tegen plaatselijke haarden en gemeenschappen die veel infecties vertonen", aldus De Block. De draaiboeken daarvoor liggen klaar. De burgemeesters kunnen binnen de lijnen van hun bevoegdheden maatregelen nemen, grotere ingrepen moeten zij wel aftoetsen met de regering.

Denk aan het meer dragen van een mondmasker

Een eventuele lockdown op plaatselijk niveau is ook een optie. "Maar dat is wel de laatste mogelijkheid", zegt minister De Block. "Je gaat niet een stuk van een stad afsluiten als het niet nodig is. Maar we zitten daar nog niet, we zitten nog een fase ervoor. Maar het is echt wel nodig om de lokale haarden zo vlug mogelijk in te dijken."

Wat ook op tafel ligt is het verkleinen van de "bubbels" van 15 tot 10 personen. De horeca kan open blijven, maar moet mogelijk vroeger sluiten. De sector zal ook met aandrang gevraagd worden om de regels beter te (laten) respecteren.

Ook voor terugkerende reizigers wordt gewerkt aan een extra nieuwe maatregel. "Zij gaan 48 uur op voorhand een digitaal formulier moeten invullen. Of ze nu met de auto, het vliegtuig, bus of trein terugkomen. Ze zullen dan moeten zeggen waar ze gezeten hebben, vanwaar ze komen en ook een contactpersoon opgeven. Op die manier hebben we al meer gegevens", legt minister De Block uit.

Fase 5 van de versoepeling van de coronamaatregelen - die slaat op de grote evenementen en het aantal toegelaten bezoekers - komt er voorlopig niet.  Officiële beslissingen zijn er nog niet. Die zullen donderdag bij de bijeenkomst van de  de Nationale Veiligheidsraad genomen worden. 

Videospeler inladen...

175 besmettingen per dag, ook aantal overlijdens en ziekenhuisopnames stijgen

Dit zijn de coronacijfers voor vandaag: 

  • Het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag, in de periode van 11 tot en met 17 juli, bedroeg 175. Dat betekent dat er in die periode gemiddeld 175 besmettingen per dag bevestigd werden. Het is al de dertiende dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen per dag over een periode van 7 dagen stijgt.
  • Dat betekent dat het gemiddelde aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen is met 79 procent in vergelijking met de vorige periode (4-10 juli). Het is alweer een hogere stijging, gisteren ging het nog om een stijging van 66 procent.
  • In alle provincies, met uitzondering van Waals-Brabant, is er een stijging. België heeft in totaal nu 64.094 bevestigde besmettingen.
  • Tussen 11 en 17 juli waren er elke dag gemiddeld 3 overlijdens als gevolg van het coronavirus. De periode ervoor (4-10 juli) waren er dat gemiddeld 2 per dag. Dat aantal stijgt met 82 procent. 
  • Ook het aantal ziekenhuisopnames stijgt. Daarvan zijn recentere cijfers voor handen. Tussen 14 en 20 juli waren er 14 ziekenhuisopnames per dag. De periode ervoor waren dat er gemiddeld 9 per dag. Het aantal opnames per dag is met 49 procent gestegen.
  • Op maandag 20 juli lagen 180 mensen in het ziekenhuis met een coronabesmetting, van wie 36 op de afdeling intensieve zorg. Een week geleden, op maandag 13 juli waren dat er respectieveliijk 138 en 23.
  • Het reproductiegetal staat nu op 1,3. Dat wil zeggen dat 10 besmette coronapatiënten gemiddeld 13 anderen besmetten. Daardoor neemt het aantal besmettingen steeds sneller toe. 

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Bekijk hier het volledige dagelijkse rapport met de nationale epidemiologische situatie van het coronavirus.

Viroloog Van Ranst: "Vakantie en laksere houding oorzaak van heropflakkering virus"

De plotse heropflakkering van het coronavirus is te wijten aan het begin van de vakantie en de verslappende aandacht voor de coronamaatregelen. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. Hij benadrukt dat we een tweede coronagolf alleen kunnen stoppen als we meteen in actie schieten. 

Videospeler inladen...

Besmetting vastgesteld bij patiënt op niet-COVID-afdeling in ZNA Stuivenberg

In het Antwerpse ziekenhuis ZNA Stuivenberg is gisteren een besmetting met het nieuwe coronavirus vastgesteld bij een patiënt in een meerpersoonskamer op een niet-COVID-afdeling. Volgens ZNA had de patiënt geen symptomen of klachten toen hij of zij zondag werd opgenomen. De patiënt is overgeplaatst naar een COVID-afdeling, de andere twee patiënten op de kamer hebben intussen negatief getest.

De patiënt in kwestie kwam zondagnamiddag het ziekenhuis binnen via de spoedafdeling en onderging een test op het coronavirus, waarvan de resultaten echter tot maandagmiddag op zich lieten wachten. De patiënt werd in tussentijd op een meerpersoonskamer ondergebracht. "Als veiligheidsmaatregel dragen patiënten na opname op de kamer een masker, de bedden staan ver genoeg uit elkaar en de kamers worden ook verlucht."

Devside mag Belgische corona-app bouwen

Het Belgische technologiebedrijfje Devside krijgt de overheidsopdracht om tegen september een app te ontwikkelen om mensen te waarschuwen als ze mogelijk in contact zijn geweest met een corona-geval. Dat is dinsdag beslist door het interfederaal comité testing en tracing.

De app voor Vlaanderen, Wallonië en Brussel moet draaien op bluetooth-technologie van de Leuvense prof en encryptiespecialist Bart Preneel. De app zelf moet ook een Belgische variant zijn op de al bestaande Duitse Corona Warn-app. Die is door de specialisten van de overheid aangeduid als de beste in de business.

De beslissing moet morgen nog officieel bekrachtigd worden op het Interministerieel Comité, waar de acht bevoegde ministers voor Volksgezondheid in ons land bijeenkomen.

Bert Aertgeerts: "Lokaal tracen is zeer belangrijk"

Professor huisarts-geneeskunde Bert Aertgeerts (KUL) benadrukt in het "Journaal" dat het zeer belangrijk is om de contactopsporing lokaal te organiseren. In Antwerpen en West-Vlaanderen gebeurt dat al vrijwillig, maar het zou eigenlijk georganiseerd moeten gebeuren. De kernwoorden bij de contactopsporing zijn: snel, accuraat en lokaal. 

Videospeler inladen...

Oostenrijk verstrengt maatregelen opnieuw

De Oostenrijkse regering ziet zich genoodzaakt een deel van de versoepelingen van de coronamaatregelen weer terug te draaien omdat het aantal besmettingen stijgt. Het dragen van een mondmasker in een winkel, bank of postkantoor wordt vanaf vrijdag weer verplicht.

Ook voor religieuze diensten komen er beperkingen. Iedere gelovige moet een mondmasker dragen als de religieuze gemeenschap contacten heeft met risicogebieden in het buitenland. Gebedshuizen gaan dicht na een positieve test, kondigde bondskanselier Sebastian Kurz aan.

Ook de grenscontroles met Hongarije en Slovenië worden versterkt. Vele nieuwe infecties zijn te linken aan mensen die terugkeerden uit de westelijke Balkan, zei Kurz op een persconferentie. Voor reizigers uit die landen worden de controles verscherpt. Reizigers uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië zijn enkel toegelaten na een coronatest in een erkend labo. 

Huisartsen in Antwerpen overspoeld met vragen: "We zien dat iets aan het gebeuren is in Antwerpen"

In Antwerpen krijgen huisartsen véél patiënten met mogelijke coronasymptomen over de vloer. "We zien een enorme stijging: in het aantal testen, het aantal telefoons. We zien echt wel dat er iets aan het gebeuren is in Antwerpen", zegt Heleen Aerts van de huisartsenwachtpost Antwerpen Oost. 

"Het zijn nog niet de hele zieke mensen, we zien veel jonge mensen. Maar we merken dat de COVID terug in opmars is."

We zien een enorme stijging in het aantal testen, we zien echt wel dat er iets aan de hand is in Antwerpen

Overlegcomité opnieuw samen over slechte coronacijfers

Rond deze tijd komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land opnieuw samen, bijgestaan door experts, om zich te buigen over de stijgende coronabesmettingen.

Op de agenda staat onder meer de contactopsporing die nog altijd mank loopt. Ook de lokale aanpak van een coronabesmetting zal ter sprake komen. De draaiboeken waarin staat wat steden en gemeenten kunnen doen bij een lokale uitbraak zullen worden afgeklopt.

Volgens onze informatie zal er ook een eventuele verstrenging van de maatregelen worden besproken. Maar het is nog niet duidelijk wat die eventuele verstrenging kan inhouden en wanneer de beslissing daartoe zal genomen worden. Het Crisiscentrum liet gisteren verstaan dat de recente opstoot vooral te linken is aan familiefeestjes en evenementen. 

Dit Overlegcomité moet de Nationale Veiligheidsraad van donderdag voorbereiden. 

Drie Chirokampen geannuleerd omdat 11 leiders besmet bleken na monitorcursus

De Chiro heeft drie jeugdkampen geannuleerd omdat verschillende leiders met het coronavirus besmet bleken te zijn na een cursus voor monitoren. Het gaat om twee kampen van Chiro Lendelede, in West-Vlaanderen en een kamp van Chiro Klein-Vorst uit de Antwerpse gemeente Laakdal. 

Lees het artikel:

Koning Filip applaudisseert voor zorgverleners op de tribune voor het koninklijk paleis

Als afsluiting van een sobere ceremonie ter gelegenheid van 21 juli richt de koninklijke familie zich naar de tribunes en heft een applaus aan. In plaats van de gebruikelijke honderden aanwezigen zaten er vandaag maar een 200-tal gasten op de tribunes van het Paleizenplein. Onder hen waren enkele vertegenwoordigers uit de zorgverlening.

Videospeler inladen...

Aantal nieuwe besmettingen loopt ook in Nederland snel op

In Nederland heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de afgelopen week 987 meldingen van nieuwe gevallen van het coronavirus gekregen. Vorige week waren dat er 534.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is in Nederland gestegen naar 1,29. Voor het eerst sinds half maart ligt de 'bandbreedte' van het reproductiegetal, de onzekerheidsmarge, geheel boven de 1. Bij een getal van 1,29 besmetten 100 mensen samen 129 anderen.

Bolivia roept politie-agenten en speciale eenheden op om overleden coronapatiënten mee te helpen ophalen

In het Zuid-Amerikaanse land Bolivia staat de gezondheidszorg op instorten. Het land van zo'n 10 miljoen inwoners telt meer dan 60.000 besmettingen en 2.200 dodelijke slachtoffers. De ziekenhuizen en crematoria kunnen de toevloed van patiënten en lichamen nauwelijks aan.

Videospeler inladen...

Recordaantal overlijdens in een dag in Iran

In Iran zijn de voorbije 24 uur 229 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dat heeft Volksgezondheid in Iran bekendgemaakt. Dat is het hoogste aantal sinds het virus half februari voor het eerst opdook in Iran.

Iran is het meest getroffen land in het Midden-Oosten. Er zijn officieel 276.202 besmettingen en 14.634 overlijdens geregistreerd. In mei werden enkele maatregelen versoepeld, maar afgelopen weekend besliste de overheid om ze opnieuw te verstrengen.

Koning Filip bezoekt kunstproject van jongeren bij Bozar

Koning Filip, premier Sophie Wilmes (MR) en de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS)  bezochten vanmiddag een van de vier projecten van Arts Reconnected Belgium. Op de gevel van het Paleis voor Schone Kunsten aan de Kunstberg in Brussel maakt graffitikunstenaar DemaOne met jongeren een muurschildering. Ook in Antwerpen, Charleroi en Brussels Airport zijn er projecten.

Reizigers naar China moeten negatieve coronatest kunnen voorleggen

Wie een vlucht naar China geboekt heeft, moet voor hij aan boord gaat kunnen aantonen dat hij negatief getest is voor een besmetting met het coronavirus. Dat hebben de Chinese luchtvaartautoriteiten beslist.

Reizigers moeten in de vijf dagen voorafgaand aan hun vlucht een coronatest laten afnemen. Die moet uitgevoerd worden door instellingen die goedgekeurd zijn door de Chinese ambassade. Passagiers die geen bewijs van een negatieve coronatest kunnen voorleggen, worden niet toegelaten op het vliegtuig.

Er vinden weer commerciële vluchten plaats van en naar China, maar binnen China zelf gelden beperkingen en quarantainemaatregelen voor verplaatsingen tussen verschillende delen van het land.

Het coronavirus dook eind vorig jaar voor het eerst op in China. Het land heeft de epidemie grotendeels onder controle, met lokale uitbraken in enkele gebieden.

Pierre Van Damme: "Huidige maatregelen niet onmenselijk, maar er is te veel laksheid"

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Na het aantal besmettingen is er nu ook een stijging in het gemiddelde aantal ziekenhuisopnames en overlijdens. Vanavond komt het Overlegcomité van de verschillende regeringen bijeen, samen met experten, als voorbereiding op de Nationale Veiligheidsraad morgen. Moeten de maatregelen niet verstrengd worden?

"Die vraag wordt gesteld. Maar je kan je de vraag stellen: als de huidige maatregelen al niet nageleefd worden, heeft het dan zin om te verstrengen", zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). "Je moet er in eerste instantie voor zorgen dat iedereen de maatregelen volgt. Ze zijn niet onmenselijk, ze zijn perfect vol te houden. Maar we zien heel wat laksheid. Moest iedereen zich eraan gehouden hebben, dan zouden we niet staan waar we nu staan."

Herbekijk de bubbel: beperk die tot 10 en hou die constant, dat het dus niet elke week nieuwe mensen mogen zijn. Dat geeft vrijheid, maar op den duur wijzigen de bubbels elke dag.

Pierre Van Damme over wat een zinvolle verstrenging kan zijn

Je kan verstrengen, maar je moet ook weten waar het misloopt. Er zijn goede gegevens uit bron- en contactopsporing nodig om te kunnen bijsturen, zegt Van Damme. Een mogelijke, zinvolle verstrenging lijkt hem de definitie van bubbel te herbekijken. "Beperk die tot 10 (15 nu, red.) en hou die bubbel constant, dat het dus niet elke week nieuwe mensen mogen zijn. Dat geeft vrijheid, maar op den duur wijzigen de bubbels elke dag. Hou diezelfde bubbel aan tot de cijfers beter worden."

En ook al passen we vandaag strikt de regels toe zoals die nu gelden, de besmettingen en ziekenhuisopnames zullen nog een tijdje blijven stijgen. "Wat we nu zien, is het logisch gevolg van ons gedrag een tweetal weken geleden. We kunnen pas verandering zien over twee tot drie weken."

"Kleine plastic mondschermpjes geven een vals gevoel van veiligheid"

Experts willen dat er een verbod komt op de kleine plastic mondschermpjes die nu vaak in de horeca en op markten gedragen worden als alternatief voor stoffen mondmaskers. Die bedekken enkel de mond en zijn helemaal niet veilig, zegt ook epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). "Ze bedekken de neus niet en sluiten bovenaan ook niet mooi af. Ze zijn een vergaarbak van kiemen, niet alleen van het coronavirus."

Een goede afsluiting is essentieel en die heb je bij die mondschermpjes niet. "Ze geven een vals gevoel van veiligheid en bescherming tegen besmetting. Je denkt dat je in orde bent, maar dat ben je niet. Het klassieke stoffen of wegwerpmondmasker is de enige oplossing." De zogenoemde spatschermen (face shields) zijn voor bepaalde sectoren wel nuttig en veilig.

Koninklijke familie woont Te Deum bij, met mondmasker

De koninklijke familie woont het Te Deum in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel bij, naar aanleiding van de nationale feestdag. Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen dragen allemaal een mondmasker, zoals vereist bij erediensten. In plaats van de gebruikelijke 600 mogen maar 200 mensen de dienst bijwonen, iedereen moet ook afstand bewaren en banken en stoelen vrijlaten.

Om 10 uur werd op vraag van het Paleis drie minuten stilte gehouden, een nationaal herdenkingsmoment als eerbetoon aan iedereen die de afgelopen weken en maanden het slachtoffer geworden zijn van het coronavirus.

Van links naar rechts: prinses Eleonore, prins Gabriël, koningin Mathilde, koning Filip, prinses Elisabeth en prins Emmanuel

Erika Vlieghe: “Ziekenhuisopnames zijn topje van de ijsberg, dit is call to action”

Nu niet alleen de besmettingscijfers, maar ook die van de ziekenhuisopnames en de overlijdens door corona stijgen, vindt Erika Vlieghe dit het moment om in te grijpen: “We moeten niet panikeren, maar we moeten dit héél au sérieux nemen. Dit is een call for action (een oproep om in actie te komen, red.)”, zegt ze. 

“Je ziekenhuisopnames zijn altijd het topje van de ijsberg, want het zijn de ziekste mensen die daar terechtkomen. Voor één zieke is er een veelvoud aan minder zieke mensen, die wel besmettelijk zijn. Dat wil zeggen dat het virus enorm aan kracht gewonnen heeft”, klinkt het. Om half vijf vanmiddag zit Vlieghe samen met toppolitici tijdens een Overlegcomité, maar ze wil nu nog niet vooruitlopen op de beslissingen die daar mogelijk worden genomen. 

Biostatisticus Geert Molenberghs: "Lokale lockdown kan er volgens mij snel van komen"

Nu het aantal nieuwe coronabesmettingen opnieuw stijgt, zou een lokale lockdown er vrij snel van kunnen komen. Dat is de mening van Geert Molenberghs, professor biostatistiek aan de Universiteit Hasselt en de KU Leuven. "De cijfers lopen snel op, vorige week had je nog 700 besmettingen, de meest recente week waren dat er 1.200, bijna een verdubbeling. Vooral op conto van de provincie Antwerpen, maar we kennen ook clusters in het Brusselse, Houthalen-Helchteren, Beringen... Het gaat snel omhoog dus we moeten snel reageren", zei hij op MNM.

"Het is aan de politiek om dat te beoordelen, maar ik denk dat ze er wel rijp voor zijn. Het alternatief is een totale lockdown, en dat is veel ingrijpender. Een lokale lockdown, niet al te lang in de tijd, kan de zaak in de hand houden als contactopsporing en clusteronderzoek het niet meer kunnen bijhouden."

Vorige week had je 700 besmettingen, de meest recente week 1.200, bijna een verdubbeling. Het gaat snel omhoog dus we moeten snel reageren. Een lokale lockdown, niet al te lang in de tijd, kan de zaak in de hand houden.

Geert Molenberghs

 

Hoe zou zo'n lokale lockdown er dan kunnen uitzien? "Er zijn voorbeelden in het buitenland. Kijk naar Barcelona, in Spanje. Theaters, bioscopen, sportzalen, discotheken zijn er weer dicht, restaurants en cafés mogen maar op halve bezetting draaien en moeten sluiten om 20 uur, contactgroepen zijn beperkt tot 10 personen... Het komt erop neer om op verschillende manieren het aantal contacten tussen mensen in een bepaald gebied terug te brengen."

Een lokale lockdown hoeft dus niet per se te betekenen dat je de grens van dat gebied niet meer mag overschrijden. "In Leicester, in Groot-Brittannië, was dat een tijdje van toepassing. Soms kan het dus wel zo ver gaan."

Aantal besmettingen in Australische deelstaat Victoria blijft stijgen

In de Australische deelstaat Victoria zijn de voorbije 24 uur 374 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Maandag waren dat er nog 275. Een forse stijging dus. De meeste besmettingen worden geregistreerd in de hoofdstad Melbourne, waar ongeveer 5 miljoen mensen wonen.

Sinds een tweetal weken is Melbourne opnieuw in lockdown om het stijgende aantal besmettingen tegen te gaan. De inwoners mogen alleen naar buiten voor essentiële verplaatsingen zoals boodschappen doen, medicatie kopen, of gaan werken als thuiswerk echt niet mogelijk blijkt. Midden deze week wordt het dragen van een mondmasker in openbare ruimtes ook verplicht.

De grens tussen Victoria en New South Wales, de meest bevolkte deelstaat in Australië is sinds kort ook gesloten, voor het eerst in 100 jaar. Daar zijn 13 nieuwe besmettingen vastgesteld, op één na allemaal lokaal.

Australië heeft nu 12.428 bevestigde besmettingen en 126 overlijdens. Het virus was er vrij snel onder controle door zeer strenge maatregelen, maar eind vorige maand flakkerde het virus opnieuw op in Victoria.

Sterk ingeperkte hadj in Mekka start op 29 juli

De hadj, de jaarlijkse bedevaart naar Mekka voor moslims, begint dit jaar op woensdag 29 juli. Dat heeft de overheid in Saudi-Arabië bekendgemaakt. Dit jaar gelden er strenge beperkingen door het coronavirus en zijn maar 1.000 pelgrims uit Saudi-Arabië zelf toegelaten.

Elk jaar nemen normaal gezien ongeveer 2,5 miljoen moslims uit de hele wereld deel aan het ritueel van de hadj, verspreid over meerdere dagen. De timing wordt bepaald door de stand van de maan, in overeenstemming met de islamitische maankalender

Vorige maand kondigde Saudi-Arabië aan dat het dit jaar een zeer beperkte hadj zal zijn, vanwege het coronavirus. Er zijn slechts 1.000 mensen toegelaten en dat moeten mensen jonger dan 65 jaar zijn die al in Saudi-Arabië zelf verblijven. Mondmasker en afstand houden zijn verplicht. Maatregelen moeten zowel tijdens gebeden en religieuze rituelen als in restaurants en tenten in acht genomen. Pelgrims moeten een test ondergaan voor ze Mekka betreden, na het einde van de hadj, bij thuiskomst, moeten ze thuis een tijdje in quarantaine blijven.

Met meer dan 250.000 besmettingen en ruim 2.500 doden is Saudi-Arabië het zwaarst getroffen land in de Golfregio.

De omgeving van de Kaaba, het kubusvormige heiligdom in de Grote Moskee in Mekka, wordt ontsmet (foto 7 maart 2020)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Charles Michel: "We did it!"

In een videoboodschap op Twitter toont Europees Raadsvoorzitter Charles Michel de opluchting bij de staatshoofden en regeringsleiders over het bereiken van een akkoord. Een tweet van het persbureau van de Europese Raad toont de omvang van de coronahersteldeal (750 miljard euro) in verhouding tot het totale budget voor de meerjarenbegroting (1.824 miljard euro).

Donald Trump: "Dragen van een mondmasker is patriottisch"

De Amerikaanse president Donald Trump, die een mondkapje lange tijd onnodig vond, noemt het nu vaderlandslievend. Hij postte op Twitter een foto van zichzelf met een donker masker op. "Veel mensen zeggen dat het patriottisch is om een ​​gezichtsmasker te dragen als je niet voldoende afstand kunt houden. Er is niemand patriottischer dan ik, je favoriete president!", luidt het.

De Verenigde Staten blijven intussen kreunen onder de coronacrisis. Johns Hopkins University meldde maandagavond dat er de voorbije 24 uur iets meer dan 61.000 nieuwe besmettingen vastgesteld. Het is al de zevende dag op rij dat er meer dan 60.000 nieuwe infecties geregistreerd worden.

De Verenigde Staten zijn momenteel het zwaarst getroffen land. Sinds begin juli is het aantal besmettingen in heel wat staten fors aan het stijgen. Sommige gouverneurs hebben versoepelingen teruggeschroefd en nieuwe maatregelen opgelegd.

Meer dan 80.000 overlijdens in Brazilië

In Brazilië zijn inmiddels meer dan 80.000 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Dat meldt het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid. De voorbije 24 uur zijn 632 overlijdens geregistreerd, wat het totaal op 80.120 brengt.

Brazilië is na de Verenigde Staten na wereldwijd het zwaarst getroffen door het coronavirus. Bij 2.118.646 mensen is vastgesteld dat ze het coronavirus hebben of gehad hebben. President Jair Bolsonaro minimaliseert de gevolgen van het coronavirus en is geen voorstander van strenge maatregelen.

Twee ministers uit de regering van president Jair Bolsonaro hebben nu op sociale media bekendgemaakt dat ze zelf ook besmet zijn. Het gaat om Onyx Lorenzoni (Burgerschap) en Milton Ribeiro (Onderwijs). Van twee regeringsleden was al eerder bekend dat ze het virus hebben opgelopen, ook de president zelf is besmet.

Overzicht: hoe zit het met de coronabesmettingen in onze buurlanden?

Ook in onze buurlanden ziet men het aantal coronabesmettingen vooral stijgen. Al zijn er sterke verschillen tussen de landen onderling, zo zijn er in het Verenigd Koninkrijk in één week tijd meer dan 1.000 besmettingen bij gekomen en ook in Nederland telt men bijna een verdubbeling van de cijfers. Toch is er ook goed nieuws, want in Italië en Portugal blijven de cijfers dalen.

Lees meer in het artikel:

Sobere nationale feestdag in het teken van corona

Ook met het coronavirus in het land vieren we op 21 juli de nationale feestdag, al zal het dit jaar noodgedwongen toch iets bescheidener moeten. Geen feest in het Brusselse Warandepark, geen Bal National, geen traditioneel defilé en ook geen vuurwerk, maar wel onder meer een alternatieve ceremonie, waarbij de zorgsector centraal staat.

Lees meer in het artikel:

Na 4 dagen en nachten akkoord over Europees coronaherstelfonds en meerjarenbegroting

Na 4 dagen en nachten is er eindelijk een akkoord over de Europese aanpak van de coronacrisis en de meerjarenbegroting. Er wordt 750 miljard euro vrijgemaakt voor landen die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis. Dat bedrag bestaat uit 390 miljard subsidies die de lidstaten geven en 360 miljard aan leningen die moeten worden terugbetaald.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen