UA-professor Erika Vlieghe.
Volledig scherm
UA-professor Erika Vlieghe. © BELGA

Professor Erika Vlieghe dreigt met ontslag en neemt niet meer deel aan Veiligheidsraad: “Ik ben niet het schaamlapje van de politiek”

 Infectiologe Erika Vlieghe overweegt te stoppen als voorzitter van het exitcomité GEES. Dat zegt ze in een interview met De Morgen. De UA-professor haalt onder meer een incident met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan als reden. “Als de politieke communicatie op dat elan verdergaat, overweeg ik om ermee op te houden (..) Ik ben niet het schaamlapje voor de politiek.” Ondertussen heeft Jambon zich geëxcuseerd en drukt premier Sophie Wilmès (MR) haar “dankbaarheid” uit voor “het vele werk dat ze (de virologen uit de GEES, red.) belangeloos voor ons gedaan hebben en nog altijd doen”. Toch zal Vlieghe niet langer deelnemen aan de Veiligheidsraad of de voorbereidingen daarvan, zegt ze vanavond.

131 reacties

  • Rudy Van Dam

    4 jaar geleden
    Dit is een duidelijk voorbeeld hoe het er in de politiek aan toe gaat. Zelf beslissingen nemen en dan laten uitschijnen dat het anderen zijn die er verantwoordelijk voor zijn. Politiekers zullen nooit een schaamlapje nodig hebben! Alle begrip voor de beslissing van Erika Vlieghe en hopelijk komt ze niet terug op haar beslissing! Eens afwachten en kijken op wie de politici de schuld zullen schuiven wanneer de volgende piek een catastrofe wordt.
  • Nico Herbots

    4 jaar geleden
    Ja dit is echt het ideale moment voor gebakelei en gekwetste ego's. Jan Jambon heeft een fout gemaakt en ik geloof best dat die vergaderingen niet altijd prettig zijn, er moet met zoveel zaken rekening worden gehouden en we hebben zoiets nog nooit meegemaakt, dus het loopt niet altijd gesmeerd. Maar misschien is het toch beter om nu je job te blijven doen en dan achteraf ruzie te maken over wie wanneer welke fouten heeft gemaakt? Er staan namelijk levens op het spel? Nee? Iemand?
  • paul maene

    4 jaar geleden
    De ivoren toren van de "Hoogwaardigheidsbekleders" is door de eeuwen nog groter geworden! Hopelijk voor hen stort ie nooit in. En zij hebben nog steeds niet door dat de bevolking deze "toren" wegens hun politiek narcisme beschouwen als een compostbak.
  • ERIC BUYLE

    4 jaar geleden
    De politiek letterlijk en figuurlijk gemuilband, miscommunicatie, zelferkenning,...dit komt nooit meer goed!
  • pierre de smet

    4 jaar geleden
    Experten buiten werken , burgemeesters hun zin laten doen ( met een kakofonie aan maatregelen ) zo hebben ze de handen vrij en kunnen ze rustig verder doen met een deel van de bevolking uit te moorden .