‘Volgende Veiligheidsraad komt te laat. Er is elke dag overleg nodig’

 ©  BELGA

De epidemie neemt exponentieel toe, de politiek moet elke dag de zaak herevalueren en herbekijken, zegt infectiologe Erika Vlieghe.

Inge Ghijs

‘Eigenlijk moeten we nu in lockdown 2.0. Niet zo streng als de eerste keer – de winkels kunnen openblijven want we weten dat de besmettingen niet in eerste plaats daar plaatsvinden, en ook in de horeca doen velen het goed. Maar voor twee tot drie weken ­onze contacten terugschroeven tot onze persoonlijke bubbel is bittere noodzaak’, zei Geert ­Molenberghs, biostatisticus UHasselt en UAntwerpen vrijdagavond in Terzake.

‘Dit zijn geen lokale uit­braken meer, dat weten we al een paar dagen. Maar het is heel moeilijk om dat duidelijk te maken’, beaamde Erika ­Vlieghe, voorzitster van de GEES, de ­expertengroep die de Veiligheidsraad adviseerde over de exitstrategie. Het reproductiegetal ligt op 1,5, in Antwerpen zelfs op 1,89. Volgens Vlieghe komt de Veiligheidsraad – volgende vrijdag – te laat. ‘De politiek moet nu elke dag de zaak herbekijken.’

Zelf wil ze niet meer deel­nemen aan die Veiligheidsraad. Ze nam die beslissing na een conflict met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die donderdagavond bij VTM Nieuws suggereerde dat Vlieghe akkoord ging om de bubbel op vijftien te houden. ‘Men moet mij geen woorden in de mond leggen die ik niet gezegd heb’, zei ze. Excuses van Jambon konden niet meer ­baten. ‘Dit is geen gezonde ­samenwerking, geen goede constructie. Dat vind ik al weken. Ik wil wel nog advies geven, maar ik wil niet meer bij de besluit­vorming aanwezig zijn. Ik heb toch geen beslissingsmacht, dat moet ook duidelijk zijn.’

Vlieghe heeft een onderhoud met premier Wilmès gevraagd om de GEES te hervormen naar Zwitsers model. Dat heeft een bredere en transparantere ­adviesraad. Of naar het ebola­model: een cluster van mensen uit de administratie en de crisiscel en experts. Die zouden wel een mandaat hebben om beslissingen te nemen.