Direct naar artikelinhoud
Maatregelen

Overzicht: deze nieuwe maatregelen van de Veiligheidsraad zijn vanaf vandaag van kracht

De sociale bubbel wordt stevig verkleind.Beeld Pexels

De Nationale Veiligheidsraad is maandag vervroegd samengekomen om strengere coronaregels in te voeren. Deze nieuwe maatregelen gaan vanaf vandaag in: 

en

• Minstens 4 weken lang wordt de sociale bubbel verkleind. Elk gezin mag nog 5 vaste contacten hebben. Kinderen jonger dan 12 jaar worden niet meegerekend. Ook binnen deze bubbel blijft voorzichtigheid geboden: afstand houden en indien nodig een mondmasker dragen.

• Wilmès vraagt de lokale besturen de evenementen op hun grondgebied te herbekijken. Is er risico, dan moeten ze geannuleerd worden. Het totale aantal aanwezigen wordt beperkt tot 100 mensen binnen, en 200 mensen buiten. Mondmaskers zijn verplicht.

Uitstappen, ontmoetingen met familie en vrienden zijn beperkt tot 10 personen. Kinderen jongeren dan 12 worden niet meegeteld. Dit geldt ook voor recepties. De veiligheidsafstand moet er gerespecteerd worden, en er moet een mondmasker gedragen worden. Er wordt een uitzondering gemaakt voor zomerkampen, stages en speelpleinwerking.

• Op restaurant mag men voortaan maar met 10 personen aan een tafel zitten. Eerder was dat met 15 personen.

• Bij trouwfeesten zullen er maximaal 100 gasten de ceremonie mogen bijwonen. Op de receptie of het feest mogen slechts 10 gasten aanwezig zijn.

• De contacttracing wordt uitgebreid. Er zal ook contactinformatie opgevraagd worden in wellnesscentra en bij sportlessen. Een volledige lijst wordt later gepubliceerd.

• Thuiswerken wordt opnieuw sterk aangeraden. 

• ‘Funshoppen’ is niet aan de orde. Voortaan moet je opnieuw alleen winkelen, behalve als er minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben bijzijn. Het winkelen wordt ook beperkt tot maximaal dertig minuten (behalve op afspraak). Voor wie koopjes wil doen, is er wel goed nieuws: de solden gaan door.

• Naast de horeca komt er nu ook een registratieplicht in sportlessen en wellnesscentra.

• De gratis treintickets zullen pas vanaf september beschikbaar zijn, om mensenmassa’s te vermijden op drukbezochte plaatsen. 

•  De urgentie in Antwerpen vraagt om krachtige maatregelen. De provincie voert daarom onder meer een avondklok en een verregaand mondmaskerplicht in, die ook vandaag van kracht gaan. Een volledig overzicht van de bijkomende maatregelen in de provincie Antwerpen vindt u hier.

Hoe blijft u op de hoogte?

Download de app van De Morgen en krijg een melding bij belangrijk nieuws. Of laat hieronder uw e-mailadres achter voor de breaking-nieuwsbrief van De Morgen en krijg een bericht in uw mailbox: