In onze buurlanden geldt 'afstand houden' als de belangrijkste regel in de strijd tegen het coronavirus. Enkel Nederland vroeg recent aan de inwoners om het aantal gasten tot maximaal zes te beperken.
Volledig scherm
In onze buurlanden geldt 'afstand houden' als de belangrijkste regel in de strijd tegen het coronavirus. Enkel Nederland vroeg recent aan de inwoners om het aantal gasten tot maximaal zes te beperken. © ANP

Sociale bubbel van vijf blijft ondanks kritiek, maar bestaat die bubbel ook in onze buurlanden?

De bubbel van vijf blijft, dat heeft de Nationale Veiligheidsraad alvast bevestigd aan onze redactie. Nochtans was er in de aanloop naar de Veiligheidsraad veel kritiek op het inperken van de sociale contacten. In onze buurlanden is er van ‘bubbels’ alvast geen sprake, en ook elders in Europa gelden bijna nergens dezelfde strenge maatregelen als bij ons. 

103 reacties

  • Geens Rik

    4 jaar geleden
    Gezellig winkelen met enkele vriendinnen, terrasje doen, een etentje met de vrienden?? Ga eens naar onze noorderburen waar gezelligheid troef is en waar alles onder controle is.
  • John Ulmer

    4 jaar geleden
    Maatregelen helpen simpelweg niet. Iedereen weet dat, maar men communiceert op die manier dat hun beleid lijkt juist te zijn. Tegen de werkloosheidslawine echt begint te schuiven ergens volgend jaar zullen de ogen wel opengaan.
  • Ludwig maenhaut

    4 jaar geleden
    Bij ons wordt er al dan niet terecht gezaagd over het incoherente beleid en de strenge en ondemocratische regels. Het is echter voor iedereen enigszins koffiedik kijken wat de beste benadering van het probleem is. Wat ik persoonlijk frustrerender én vooral vreemd vind, is dat we vrede moeten nemen met hoe China ervoor gezorgd heeft dat dit een pandemie geworden is. Zonder repercussies of ernstig onderzoek... Feest maar verder in Wuhan...
  • boris paesen

    4 jaar geleden
    Natuurlijk niet. Daar hebben ze bekwame politici.
  • Robert Hulsman

    4 jaar geleden
    Niemand snapt nog wat onze politiek vraagt of oplegt. Regels krijgen ze niet deftig uitgelegd en veranderen om het uur. Huidige politiek heeft over de hele lijn gefaald!
  1. RECONSTRUCTIE. “Huilende collega’s op het toilet” maar ook 88% tevreden medewerkers: dit is het échte verhaal van de open oorlog over “toxisch leiderschap” bij VRT
    PREMIUM
    10

    RECONSTRUC­TIE. “Huilende collega’s op het toilet” maar ook 88% tevreden medewer­kers: dit is het échte verhaal van de open oorlog over “toxisch leider­schap” bij VRT

    En plots ging het in het Vlaams Parlement niet meer over Bart De Pauw en VRT-baas Frederik Delaplace. Tijdens de discussie kregen acht parlementsleden een anonieme brief over een ándere zaak, die draait rond de Redactie Jong, die onder meer jongerenjournaal ‘Karrewiet’ maakt. In het kort: op de redactie woedt een open oorlog over dve VRT Jong-chef en haar “favoritisme, pestgedrag en discriminatie”. De HLN-onderzoeksredactie sprak met verschillende getuigen en reconstrueerde het verhaal achter de nieuwe heisa.
  2. Hoe krijgen we de coronamotivatie weer omhoog? “Veiligheidsraad moet tussendoelen stellen. Een marathonloper deelt zijn wedstrijd ook in”
    PREMIUM

    Hoe krijgen we de coronamoti­va­tie weer omhoog? “Veilig­heids­raad moet tussendoe­len stellen. Een marathonlo­per deelt zijn wedstrijd ook in”

    We zijn de coronamaatregelen moe. Slechts één op de drie Belgen is nog gemotiveerd om ze na te leven. Volgens motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent) en zijn collega’s moet de overheid dringend doelen stellen. “Mik bijvoorbeeld op 150 besmettingen tegen half september en koppel daar een versoepeling aan vast die ingaat zodra het doel wordt bereikt.” We zouden ook vrijer moeten kunnen kiezen hoe groot onze bubbel is.