Muzieksector vraagt meer compensaties voor plots annuleren van evenementen

Themabeeld 

Bron: BELGA

De Belgische muzieksector is niet tevreden met de beslissing van de veiligheidsraad om de capaciteit op evenementen in te perken en de beslissing van verschillende burgemeesters om een totaalverbod uit te vaardigen. Daarom vraagt het nu meer compensaties van tientallen miljoenen.

De hele Belgische muzieksector voelt zich koud gepakt door de beslissing van de Veiligheidsraad om, zonder overleg, de capaciteit op evenementen drastisch in te perken. Daarbovenop beslisten vele burgemeesters intussen om, soms tot ver in het najaar, een totaalverbod uit te vaardigen, ondanks de maatregelen die sector en overheid in het voorjaar waren overeengekomen. Daarom is nu bovenop de huidige regelingen een extra financiële reddingsboei nodig van tientallen miljoenen, zegt de sector dinsdag in een open brief. Ze willen nieuw overleg.

De ondertekenaars zeggen “met open mond” te kijken naar de beslissingen van de afgelopen weken. Ze wijzen erop dat er maanden onderhandeld werd om toch veilig te kunnen organiseren. Het resultaat van die onderhandelingen was een sectorgids en de COVID Event Risk Matrix (CERM), die beschouwd werd als dé tool om veilig evenementen te organiseren. “Maar het gebrek aan eenheid in commando zorgt ervoor dat maanden voorbereidingswerk in de vuilbak belandt”, klinkt het nu.

“Evenementen in openlucht zijn veilig”

De sector maakt zich sterk dat evenementen in de openlucht perfect veilig verlopen, “met meer afstand dan in winkels, horeca of op de dijken, om nog maar te zwijgen van vliegtuigen”. Concerten organiseren voor 400, of sinds de laatste Veiligheidsraad nog 200 mensen, zijn dus veilig, maar die rendabel organiseren is “bijna onmogelijk”. Door toch evenementen te laten doorgaan, hoopte deze sector artiesten, technici, podiumbouwers... een beetje zuurstof te geven. Dat is nu echter afgelopen.

Het inkomstenverlies wordt geraamd op 95 pct, of zowat 1 miljard euro. “Als dan het klein beetje financiële ademruimte met één woord en zonder enig excuus - laat staan compensatie voor verloren inkomsten - afgenomen wordt, dan worden wij kwaad”, schrijven de artiesten. “We hebben al massa’s voorstellen gedaan, het is tijd om die concreet te maken.”

Dat de echte relance ten vroegste voor 2021 zal zijn, zegt de sector ook te beseffen. Daarom moeten de maatregelen rond tijdelijke werkloosheid en overbruggingsrecht verlengd worden, maar dat zal dus niet volstaan, vreest de muzieksector.

De oproep wordt gesteund door zowat de hele Belgische muzieksector: concertzalen zoals Ancienne Belgique, Roma en Handelsbeurs, festivals zoals Rock Werchter en Pukkelpop en de managementbureaus van artiesten zoals dEUS, Selah Sue en Bazart.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen